Έκπληξη με το «κλιματικό εισιτήριο» για να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων

Έκπληξη με το «κλιματικό εισιτήριο» για να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:28 Δημιουργία 18/08/22, 14:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το «κλιματικό εισιτήριο» εφαρμόζεται ήδη στην Αυστρία και στη Γερμανία, ενώ στην Ισπανία ξεκινάει τον Σεπτέμβρη, και έχει αξιολογηθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές ως μία καλή για τις χώρες ενόψει και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται -λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, λόγω των αυξήσεων στις τιμές στην ενέργεια, στα καύσιμα και γενικά λόγω ενεργειακής κρίσης, προσπαθούν να δώσουν κίνητρο στους πολίτες για να αφήσουν τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια και να προτιμήσουν τα ΜΜΜ.

Στην ουσία το «κλιματικό εισιτήριο» για τα ΜΜΜ αποτελεί ένα κίνητρο για τους πολίτες προκειμένου να αφήσουν... παρκαρισμένα τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια. Πρόκειται για πολύ φθηνά εισιτήρια ή ακόμα και δωρεάν, τόσο σε αστικά όσο και σε υπεραστικά μέσα, και με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες γλυτώνουν αρκετά χρήματα από την κατανάλωση καυσίμων και ταυτόχρονα κρατείται ο πληθωρισμός σε «φυσιολογικά επίπεδα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση γίνεται ήδη και στη χώρα μας, και μάλιστα δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να το συμπεριλάβει στα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ.

Αν φυσικά ανακοινωθεί κάτι τέτοιο, θα έχει πολλά οφέλη. Εκτός από την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών θα μειωθεί αισθητά η κίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Φυσικά αν οι περισσότεροι πολίτες μετακινούνται με ΜΜΜ τότε βοηθάει αρκετά και στη μείωση της ρύπανση στην ατμόσφαιρα.

Ετήσιο πάσο

Αρχικά, η χώρα που έγινε «νονά» του συγκεκριμένου μέτρου είναι Αυστρία, καθώς είναι η πρώτη που καθιέρωσε και το «κλιματικό εισιτήριο» τα τέλη του 2021 κι ενώ ήδη η ενεργειακή κρίση είχε αρχίσει ήδη να δείχνει τα δόντια της.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα ετήσιο πάσο αξίας 1.095 ευρώ (αντιστοιχεί σε 21 ευρώ την εβδομάδα ή 3 ευρώ την ημέρα), με το οποίο οι πολίτες μπορούν να κάνουν απεριόριστες μεταφορές με τα μέσα μεταφοράς, δημόσια και ιδιωτικά τρένα, αστικές συγκοινωνίες, εξαιρουμένων των δημοφιλών τουριστικών προορισμών.

Μάλιστα έχει γίνει πρόβλεψη και για ηλικιωμένους, για ανέργους, για ΑΜΕΑ και για νέους, με χρήση μειωμένου «κλιματικού εισιτηρίου» στα 821 ευρώ αλλά και οικογενειακό κλιματικό εισιτήριο αξίας 1.205 ευρώ για έως και εξαμελείς οικογένειες (δύο γονείς και έως τέσσερα παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών) -Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά έως 5 ετών επιβιβάζονται στα ΜΜΜ δωρεάν.

Μάλιστα μόλις τον Ιούλιο του 2022 η Αυστρία επέκτεινε την διάρκεια του «κλιματικού εισιτηρίου» στους 13 μήνες, προσφέροντας έναν επιπλέον μήνα δωρεάν, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το όφελος για τους πολίτες αλλά και για την εθνική οικονομία.

Την τακτική αυτή ακολούθησε και η Γερμανία εισάγοντας τον περασμένο Μάιο 2022 και για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού πάσο για όλα τα μέσα μεταφοράς, αστικά και υπεραστικά, κόστους 9 ευρώ το μήνα.

Η Ισπανία τον Σεπτέμβρη θα γίνει η τρίτη χώρα η όποια καθιερώνει δωρεάν δρομολόγια τρένου για αποστάσεις έως 300 χιλιόμετρα κι ενώ είχε ήδη μειώσει κατά 30% τα εισιτήρια σε όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Αν σου άρεσε κάνε