Κωνσταντινόπουλος: «Η εξεταστική πρέπει να διερευνήσει τη χρήση του Predator στην Ελλάδα»

Κωνσταντινόπουλος: «Η εξεταστική πρέπει να διερευνήσει τη χρήση του Predator στην Ελλάδα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:15 Δημιουργία 17/08/22, 12:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για το προσφυγικό έθεσε την Ευρώπη προ των ευθυνών της ενώ για το θέμα των παρακολουθήσεων επισήμανε την ταυτόχρονη παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και την ταυτόχρονη παγίδευσή του από το σύστημα Predator.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκινώντας από το θέμα των προσφύγων -με βάση και τη σχετική ενημέρωση από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής- ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε πως «όταν υπάρχει ένα νεκρό παιδί πρέπει να το σεβόμαστε, τα λόγια μας και οι πράξεις μας πρέπει να είναι ανάλογες της τραγωδίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει το θέμα με ελαφρότητα», συνέστησε και αντέτεινε πως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν βιάζεται να κάνει αναλύσεις και να προπαγανδίζει, όπως είπε, fake news είτε της μιας είτε της άλλης πλευράς.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, κάνουν ό,τι μπορούν για να προασπίζουν τα ελληνικά συμφέροντα και χρειάζονται την εμπιστοσύνη μας για να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε επίσης προσθέτοντας ταυτοχρόνως ότι «σε κάθε περίπτωση, απαιτείται σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. Θέλουμε να λειτουργούμε υπεύθυνα και θεσμικά, γι' αυτό περιμέναμε και δεν βιαστήκαμε να τοποθετηθούμε για το θέμα. Θα κάνουμε σχετική ερώτηση στη Βουλή, προκειμένου να μας απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός».

«Ενώ», συμπλήρωσε, «για ακόμα μια φορά πρέπει να αναρωτηθούμε τι γίνεται με την Ευρώπη και τον καταμερισμό των προσφύγων στο έδαφός της, καθώς η Ελλάδα επιβαρύνεται. Ξέρουμε ότι για την κυβέρνηση, η παραπληροφόρηση, είναι ένα "παιχνίδι" πια αλλά αυτό είναι ένα εθνικό θέμα, χρειάζεται προσοχή και υπευθυνότητα -και εμείς ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έτσι ακριβώς προσπαθήσαμε να το αντιμετωπίσουμε».

Στο ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ο αντιπρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακόμα και σήμερα μεταβιβάζει την ευθύνη για την παρακολούθηση στον κ. Ανδρουλάκη. Δεν είναι δυνατό να μεταβιβάζεται η ευθύνη στο θύμα. Ο πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και η ΕΥΠ, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει τεθεί υπό την αρμοδιότητα του ίδιου του πρωθυπουργού».

Παράλληλα, συμπλήρωσε, «με την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, έγινε απόπειρα παγίδευσης μέσω του συστήματος predator, ενός κακόβουλου λογισμικού που ρομποτοποιεί το κινητό υποκλέπτοντας δεδομένα και καταργώντας την ιδιωτικότητα. Δεν γίνεται να είναι απλή σύμπτωση το γεγονός ότι η ΕΥΠ και το predator έδρασαν ταυτόχρονα. Όταν δεν επετεύχθη η μόλυνση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη μέσω του predator, τότε δόθηκε παράταση στην παρακολούθηση από την ΕΥΠ», συμπέρανε επίσης.

Και, στο πολιτικό «διά ταύτα», «το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι ζήτημα δημοκρατίας γιατί δεν αφορά μόνο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αφορά τους δημοσιογράφους, τους δημόσιους λειτουργούς και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι σοβαρά και οι απαντήσεις τους δεν είναι δυνατό να δοθούν ιδιωτικά, γιατί ο κ. Ανδρουλάκης είναι υποψήφιος πρωθυπουργός της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει δημόσια το λόγο που αποφάσισε την παρακολούθησή του, αν είναι πράκτορας όπως προσπάθησαν να υπονοήσουν στην αρχή, ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει. Επιπλέον, στην εξεταστική επιτροπή που αναμένεται, πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι που έχουν οδηγήσει στη διάθεση και χρήση του predator - το οποίο είναι παράνομο στην Ελλάδα - για τις παρακολουθήσεις», κατέληξε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Αν σου άρεσε κάνε