Υπόθεση Novartis: Απαλλάσσεται με ομόφωνο βούλευμα ο Α. Λοβέρδος

Υπόθεση Novartis: Απαλλάσσεται με ομόφωνο βούλευμα ο Α. Λοβέρδος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:03 Δημιουργία 10/08/22, 13:46
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Απαλλάσσεται ομόφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, από την κατηγορία της δωροληψίας που του είχε αποδοθεί για την υπόθεση της Novartis.

Η απόφαση των δικαστών του Δικαστικού Συμβουλίου είναι ανάλογη με την πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Μαρίας Κάψου η οποία, μελετώντας το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας που σχηματίστηκε το 2018 από την τότε Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, έκρινε ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία σε βάρος του νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είχε ζητήσει να αρθεί η ασυλία του ώστε να κριθεί για την υπόθεση αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή του σε παράνομες πράξεις.

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με εισηγητή τον Πρωτόδικη Αθανάσιο Μαρνέρη, τονίζεται ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ώστε να εισαχθεί και να στηριχθεί σε ακροατήριο η κατηγορία που αποδόθηκε στον κ. Λοβέρδο η οποία αφορά δωροληψία πολιτικού προσώπου κατ' εξακολούθηση με φερόμενο χρόνο τέλεσης το διάστημα από 1.4.2011 εως 17.5.2012, οπότε ο πολιτικός είχε θητεύσει στο υπουργείο Υγείας. Κατά την κρίση των δικαστών του Συμβουλίου, από τη σχηματισθείσα δικογραφία δεν προκύπτει ευθύνη του κ. Λοβέρδου για την υπερτιμολόγηση των τεσσάρων σκευασμάτων της Novartis τα οποία αναφέρονται στα στοιχεία του κατηγορητηρίου και δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη επαρκών ενδείξεων σε βάρος του.

Τονίζεται επίσης στο βούλευμα ότι οι καταθέσεις των υπό προστασία μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» είναι αόριστες αφού δεν παρέχουν στοιχεία για συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο και λοιπές περιστάσεις της δωροληψίας για την οποία επίσης δεν προσδιορίζεται το ακριβές ποσό. Επιπλέον οι δικαστές του Συμβουλίου σημειώνουν ότι οι δύο προαστατευόμενοι μάρτυρες δεν ήταν ούτε αυτόπτες ούτε αυτήκοοι στην καταγγελόμενη συμπεριφορά.

Με το απαλλακτικό βούλευμα για τον κ. Λοβέρδο κλείνει και ο τελευταίος φάκελος για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν τεθεί υπό έρευνα από την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Αν σου άρεσε κάνε