Εκνευρισμός τούρκων αναλυτών: «Δίνουν F-35 στην Ελλάδα και δυσκολεύονται να μας δώσουν F-16»

Εκνευρισμός τούρκων αναλυτών: «Δίνουν F-35 στην Ελλάδα και δυσκολεύονται να μας δώσουν F-16»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:41 Δημιουργία 18/07/22, 09:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Αναστατωμένοι» είναι οι τούρκοι αναλυτές, μετά και το πρόσφατο «όχι» των ΗΠΑ για τα F-16, μετά και τις πιέσεις του ελληνικού λόμπι.

Η εξοπλιστική αναβάθμιση της χώρας μας με τα γαλλικά Rafale, τον εκσυγχρονισμό των F-16 αλλά και την απόκτηση των F-35, πρωταγωνιστεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη γείτονα, με τους σχολιαστές να κάνουν λόγο για «αλλαγή των ισορροπιών στο Αιγαίο».

Οι συζητήσεις εντείνονται υπό τη σκιά του χθεσινού αιτήματος βοήθειας που ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για προμήθεια της Τουρκίας, με το αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T, με την απάντηση του Γάλλου προέδρου να παραμένει άγνωστη.

«Έχουμε εξάρτηση στα F-16 και αυτό που συμβαίνει είναι τρομερό. Πράγματι το αεροσκάφος αυτό θα έχει κάποιες αναβαθμίσεις που θα βοηθήσει να προσεγγίσει τα επίπεδα των F-22 και F-35. Δηλαδή με τον εκσυγχρονισμό του φτάνει σε επίπεδα ενός ιδιαίτερα καλού μαχητικού. Όμως πουλάει στην Ελλάδα τα F-35, ενώ δυσκολεύεται να μας δώσει έστω τα F-16! Ή δίνουν τα Rafale στην Ελλάδα. Μα τι σημαίνει να αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο με τα Rafale; Kατά την άποψη μου, όταν συζητάμε με τη Δύση, δεν πρέπει να μιλάμε στη βάση των F-16, αλλά στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης», αναφέρει ο στρατιωτικός αναλυτής Αμντουλάχ Αγάρ μιλώντας στο CNN Turk.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν για ακόμη μια φορά τους όρους που θέτουν οι ΗΠΑ για να πάρει η Τουρκία τα F-16: «Υπό όρους δίνουν οι ΗΠΑ τα F-16 - Δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο».

«Υπό όρους τέθηκε η αγορά των F-16 από την Τουρκία. Έτσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα πρέπει να πείσει το Κογκρέσο πως η πώληση των F-16 είναι σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του. Επιπλέον, ο Μπάιντεν θα πρέπει να αποδείξει πως έχει κάνει βήματα, έτσι ώστε τα συγκεκριμένα μαχητικά να μην παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας», σχολίασε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global.

Αν σου άρεσε κάνε