Ά. Σκέρτσος: Ατελέσφορη και αποπροσανατολιστική η συζήτηση για πρόωρες εκλογές

Ά. Σκέρτσος: Ατελέσφορη και αποπροσανατολιστική η συζήτηση για πρόωρες εκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:12 Δημιουργία 23/06/22, 12:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ατελέσφορη, παρελκυστική και αποπροσανατολιστική χαρακτήρισε τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, δίνοντας έμφαση στην επίλυση των «σοβαρών προβλημάτων» που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Η συζήτηση περί εκλογών, είναι «ατελέσφορη και αποπροσανατολιστική σε αυτήν τη φάση» ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας ενώ σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός έχει βάλει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σε σχέση με τον ορίζοντα των εκλογών, αυτός είναι στο τέλος της τετραετίας». Συγχρόνως, «υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τη διεθνή αστάθεια. Έχουμε επίσης συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν, την επενδυτική βαθμίδα -όλα αυτά θα ληφθούν υπ' όψιν και στην ώρα τους θα ληφθούν και οι αποφάσεις».

Κατά τον Ά. Σκέρτσο, «όλη αυτή η συζήτηση είναι παρελκυστική, ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, έχει μεγάλη ανασφάλεια. Η κυβέρνηση στέκεται δίπλα σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, το έχουμε αποδείξει. Στην πανδημία δώσαμε ένα πολύ μεγάλο πακέτο στήριξης, αυτό κατάφερε να κρατήσει την ελληνική οικονομία με το κεφάλι πάνω από το νερό».

Επίσης, «έχουμε τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη», δήλωσε ακόμη παρουσιάζοντας διαγράμματα για την ανάπτυξη, την ανεργία, τον κατώτατο μισθό, στον οποίον η Ελλάδα είναι στην 9η θέση, όπως είπε.

Περεταίρω, έκανε ένα γενικό απολογισμό στα οικονομικά επισημαίνοντας: «Η κυβέρνηση έχει πετύχει να στηρίξει την οικονομία, έχουμε αυτήν τη στιγμή τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Έχουμε την ταχύτερα μειούμενη ανεργία, έχουμε πολύ υψηλούς αριθμούς απασχόλησης. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου η αγορά εργασίας και συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας δεν βρίσκουν προσωπικό να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους. Όλα αυτά οφείλονται στο σταθερό τιμόνι που κρατάμε στην οικονομική πολιτική. Αλλά και στο γεγονός ότι εφαρμόζουμε ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις, αλλά ταυτόχρονα προσελκύουν και νέες επενδύσεις. Όλο αυτό έχει δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα στην οικονομία παρά τις πολύ σοβαρές αντιξοότητες με την ενεργειακή κρίση».

Εξ άλλου, «η κυβέρνηση, εδώ και τρία χρόνια, κινείται με ένα σταθερό σχέδιο στο οποίο επιτυγχάνουμε τους στόχους, τον ένα μετά τον άλλο», ανέφερε φέρνοντας τα παραδείγματα με την άρση των capital controls, την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία. «Η Ελλάδα δεν αποτελεί πια το "μαύρο πρόβατο". Επί δώδεκα χρόνια είχαμε μάθει να της ασκείται μια εποπτεία, που ήταν και ντροπιαστική για τη χώρα μας και τους πολίτες μας», τόνισε. Και προσέθεσε: «Το επιτελικό κράτος δίνει προβλεψιμότητα, δίνει ασφάλεια, ώστε και οι πολίτες να γνωρίζουν τι είναι αυτό που έρχεται και τα υπουργεία να ξέρουν τι έχουν να εκτελέσουν».

Παραλλήλως, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε την κυβερνητική στρατηγική αναδιανομής του μερίσματος της ανάπτυξης, όχι οριζόντια αλλά στοχευμένα σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Και συμπέρανε: «Η ελληνική οικονομία αυτήν τη στιγμή μπορεί να υποστηρίξει μια ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Όλα συντείνουν ότι χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση, η οποία θα βρίσκεται κοντά και στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Κάνοντας συνεχώς μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύουν νέες, καλές επενδύσεις, που θα δημιουργούν νέες, καλύτερες θέσεις εργασίας».

Τα τρία ψέματα του κ. Τσίπρα

Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, στην οποία έκανε λόγο για τρεις πρωτιές της κυβέρνησης (νεκροί πανδημίας, τιμές καυσίμων και ρεύματος, χάσμα μεταξύ αμοιβών και αναγκών), ο Άκης Σκέρτσος απάντησε: «Είναι και τα τρία ψέματα, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Κορόιδεψε τον ελληνικό λαό με το "Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" το 2015. Είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα, ουσιαστικά εφάρμοσε ένα άλλο πρόγραμμα από αυτό με το οποίο εξελέγη. Συνεχίζει να δίνει μια εικόνα που δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο -εγώ σας αναφέρω διεθνή στοιχεία, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, αλλά και της ΕΛΣΤΑΤ. Ο κ. Τσίπρας κάνει μια επιλεκτική ανάγνωση αριθμών», κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραθέτοντας τα κυβερνητικά στοιχεία.

«Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει την 12η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς την υπερβάλλουσα θνησιμότητα». Συνεπώς, προσέθεσε, «η αντιπολίτευση κάνει, δυστυχώς, σπέκουλα σε ένα θέμα δημόσιας υγείας, το οποίο δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό είναι «διεθνές φαινόμενο, είναι λάθος να κάνει (σ.σ. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία) εθνική μια διεθνή κρίση». Στο σημείο αυτό δε, αναφέρθηκε στο «πολύ γενναιόδωρο πακέτο στον τομέα της ενέργειας, η Ελλάδα έχει δώσει 8 δισ. ευρώ για άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος και κάνουν και πάλι λάθος. Αυτό που μετράει είναι η τελική τιμή της λιανικής, η οποία είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο -και δεν το λέει ο κ. Τσίπρας, γιατί δεν τον συμφέρει».

Για το Power Pass ανέφερε συγκεκριμένα πως είναι «άλλη μία καινοτομία της κυβέρνησης, ενώ από τον Ιούλιο έχει εγκριθεί - πανηγυρικά θα πω γιατί είναι εθνική επιτυχία- ένα νέο σχήμα ως προς τον μηχανισμό που θα ορίζει τις τιμές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και ο οποίος θα κρατήσει για τουλάχιστον έναν χρόνο». Θα είναι ένας μηχανισμός που θα καταργεί de facto τη ρήτρα αναπροσαρμογής», κατέληξε για το θέμα.

Για τα καύσιμα, επανέλαβε ότι τυχόν μείωση του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα προκαλούσε δημοσιονομική τρύπα, ως εκ τούτου «όσοι εισηγούνται αυτές τις προτάσεις, θα πρέπει να μας πουν από πού θα βρουν τα λεφτά, ποιους φόρους θα αυξήσουν για να καλύψουν την τρύπα στα δημόσια έσοδα».

Στα ελληνοτουρκικά, τέλος, ο υπουργός δήλωσε: «Εμείς επιμένουμε στη σταθερή γραμμή μας της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Οι διαφορές είναι υπαρκτές, εμείς δεν προκαλούμε, αντιθέτως θωρακίζουμε τα σύνορα και την άμυνά μας. Έχουμε κάνει σημαντικές ενισχύσεις στην αποτρεπτική μας ικανότητα, σημαντική αναβάθμιση στις συμμαχίες μας με τη Γαλλία, μέσα στο ΝΑΤΟ. Έχουμε διεθνοποιήσει το πρόβλημα της Ελλάδας με τις τουρκικές αμφισβητήσεις -και ο πρωθυπουργός το έχει κάνει με το καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε οι σύμμαχοί μας να καταλάβουν ποια είναι η τουρκική προκλητικότητα».

Επιπλέον, συμπλήρωσε, «ασκείται η κατάλληλη πίεση και από τους συμμάχους προς την Τουρκία ώστε να κατεβούν οι τόνοι. Αυτό που θέλουμε αυτή την στιγμή είναι ηρεμία, έχουμε την τουριστική σεζόν που φαίνεται πως θα πάει εξαιρετικά. Δεν χρειάζεται να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά και αυτό σίγουρα δεν το κάνει η Ελλάδα».

Δεν θα είναι υποψήφιος

Η συνέντευξη έκλεισε με το προσωπικό ερώτημα, εάν ο Ά. Σκέρτσος θα είναι υποψήφιος βουλευτής: «Έχω δηλώσει ότι δεν θα είμαι υποψήφιος. Δεν είμαστε όλοι για όλα, τιμώ και σέβομαι πάρα πολύ τη δουλειά του βουλευτή. Είναι μια δουλειά που δεν μου ταιριάζει. Η δική μου δουλειά είναι διαφορετική και είμαι ικανοποιημένος με αυτό που κάνω».

Αν σου άρεσε κάνε