Νέα «παράκρουση» Ερντογάν: Μην εξοπλίζετε τα νησιά, δεν αστείευομαι!

Νέα «παράκρουση» Ερντογάν: Μην εξοπλίζετε τα νησιά, δεν αστείευομαι!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:22 Δημιουργία 09/06/22, 14:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Απειλές κατά της Ελλάδας εξακολουθεί να εξαπολύει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης Εφές 2022, καλώντας τη χώρα μας να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Με την ευκαιρία αυτή για άλλη μια φορά καλώ την Ελλάδα να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, να λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτός ο λαός είναι αποφασιστικός, κι όταν αυτός ο λαός πει κάτι, ακολουθεί αυτά που λέει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, στην Ανατολική Μεόγειο θα συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις μας για τους υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τις εφαρμογές του ΟΗΕ και τo διεθνές εθιμικό δίκαιο. «Στις ζώνες δικαιοδοσίας μας δεν θα επιτρέψουμε και δεν επιτρέψαμε να γίνει οποιοδήποτε σχέδιο ή ενέργειες», υπογράμμισε.

Μάλιστα, τραβά παραπάνω το σχοινί τονίζοντας ότι αυτή η χώρα απο την ίδρυση της βασίζεται στις πλάτες άλλων χωρών και εμπλέκεται στους υπολογισμούς άλλων χωρών.

Και πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειες να εντάξουν τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες και να εμπλέξουν κι αυτές, δεν σημαίνει τίποτα απο μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος. Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης κάνει τουριστική απόβαση στα νησιά. Δεν μπορεί να φτάσει κάπου».

«Καλούμε την Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της, να μείνει μακριά απο τα όνειρα, τις δηλώσεις και τις ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει όπως συνέβη πριν απο έναν αιώνα. Συνέλθετε! Η Τουρκία δε θα απεμπολήσει τα δικαιώματα της στο Αιγαίο. Όπως δεν θα σταματήσει, όταν χειραστεί να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της δίνει το διεθνές δίκαιο στο ζητημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών», υπογράμμισε.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παρόλο που είναι μέλος της Ε.Ε. αγνοεί τις αξίες της, το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, της Ρόδου της Κω.

«Τις προκλήσεις της Ελλάδας τις αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία. Ομως βλέποουμε πως αυτή η ψυχραιμία μας παρεξηγήθηκε απο την άλλη πλευρά. Η Τουρκία δεν καταπατά το δικαίωμα και το δίκαιο κανενός. Αλλα δεν επιτρέπει να της καταπατήσουν και τα δικαιώματα της», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε