Απάντηση της Αθήνας στην τουρκική προκλητικότητα: Έτοιμη και επί του πεδίου η Ελλάδα

Απάντηση της Αθήνας στην τουρκική προκλητικότητα: Έτοιμη και επί του πεδίου η Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:35 Δημιουργία 26/05/22, 09:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αυστηρό μήνυμα ετοιμότητας σε όλα τα παιδία, με πάγια πρακτική τη «διεθνοποίηση» των τουρκικών συμπεριφορών, έστειλε από το βήμα του οικονομικού φόρουμ του Νταβός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εάν ο Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος ή δεν θα 'διεθνοποιήσω' ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση. Θυμάμαι ότι το 2020 όταν η Τουρκία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό κι εμείς προστατεύσαμε τα σύνορά μας και φέραμε την ηγεσία της ΕΕ στην ελληνοτουρκική μεθόριο, ο κ. Ερντογάν έλεγε τα ίδια ακριβώς πράγματα», απάντησε ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι δεν θα ξαναμιλήσει μαζί του.

Τόνισε δε, ότι «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, έκανε επίσης λόγο για «απαράδεκτη πρακτική», κληθείς να σχολιάσει τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.

«Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει και διπλωματικά αλλά και επί του πεδίου οποιαδήποτε μορφή και αν λαμβάνει η τουρκική προκλητικότητα, εκτιμώντας παράλληλα, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγικός και ουσιαστικός διάλογος.

Εξάλλου για να καταστεί δυνατός ο διάλογος θα πρέπει να εκλείψει η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, να σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια στο πεδίο, και φυσικά η Τουρκία να αποδεχτεί του κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, βάση του οποίου θα μπορούσε να διεξαχθεί αυτός ο διάλογος. Τις προϋποθέσεις αυτές η Αθήνα τις θέτει διαχρονικά και αταλάντευτα προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στις διμερείς συνομιλίες.

«Είναι ολοφάνερο ότι για να υπάρξει διάλογος με αποτέλεσμα και όχι μόνο για θεαθήναι, θα πρέπει να στηρίζεται σε δυο παραδοχές. Να μην υπάρχει εμπρηστική ρητορική η επιθετικές ενέργειες και να υπάρχει μια κοινή βάση διεθνούς δικαίου πάνω στην οποία στηριζόμαστε. Όσο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, είναι αυτονόητο ότι διάλογος ουσιαστικός δεν μπορεί να υπάρξει», εξήγησε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τασσόμενος υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας αλλά «θα πρέπει να υπάρξει μια αμοιβαία κατανόηση, δεν μπορούμε να πορευόμαστε μόνοι μας με τα αυτονόητα» ξεκαθάρισε.

Την πλήρη στήριξή του στον Έλληνα πρωθυπουργό, εξέφρασε χθες μέσω ανάρτησης, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ:

«Πλήρης υποστήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει ανοιχτά και να υπερασπιστεί την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές επιθέσεις. Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν δεσμεύεται στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να σταματήσει να προκαλεί συμμάχους. Το ερώτημα είναι θέλει πραγματικά να είναι μέρος της ένωσης αξιών μας;» διερωτήθηκε ο κ. Βέμπερ.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» απάντησε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, η οποία απαντώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, δήλωσε:

«O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Όπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης. Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ».

Τη «σοβαρή ανησυχία» του για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών κοντά στην Αλεξανδρούπολη εξέφρασε χθες και ο Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, Στέφανο Σανίνο, γνωστοποιώντας ότι πραγματοποίησε διαμαρτυρία στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Ατύχημα» στο Αιγαίο


Την οδό του Διεθνούς Δικαίου υπέδειξε χθες και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ως την μόνη ενδεδειγμένη για την επίλυση τυχόν διαφορών, μετά τη συνάντησή του στη Βόρεια Μακεδονία, με τον ομόλογό του Μπουγιάρ Οσμάνι. «Η Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται, παραμένει ψύχραιμη. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον πειρασμό να απαντάμε στις προκλήσεις που δεχόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Εμείς έχουμε μία θέση πολύ βασική: το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας απαιτούν από όλους τον σεβασμό. Αυτός είναι ο θεμελιώδης κανόνας της Συμμαχίας που ανήκουμε, του ΝΑΤΟ, αλλά και της διεθνούς κοινότητας» υποστήριξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, με την Αθήνα να διατηρεί το πλεονέκτημα του αμυνόμενου.

Στην ανάγνωσή του για το «ρεσιτάλ» προκλήσεων της Άγκυρας, ο Βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης εκτίμησε από πλευράς του χθες πως «ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει να γίνει ένα ατύχημα στο Αιγαίο που θα εκθέσει την Ελλάδα», τη στιγμή που νέος γύρος υπερπτήσεων σημειώθηκε χθες, όταν δύο μαχητικά F-16, δυο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72 και ένα μη επανδρωμένο UAV παραβίασαν τον εθνικό ενάεριο χώρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι 34 (από τις 41 συνολικά χθεσινές) παραβιάσεις έγιναν από τα ATR-72, οι έξι από το UAV και άλλη μια από τα F-16, ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ένοπλες Δυνάμεις τελούν σε πλήρη ετοιμότητα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις της γειτονικής χώρας στην ευρύτερη περιοχή, μετά και την επιλογή της Άγκυρας να αποστείλει στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος Γκιουνούζ με την έκδοση παράνομης Navtex για έρευνα στην περιοχή, αφού αρμόδια για την έκδοση αναγγελιών είναι η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, το μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, η έξοδος του ερευνητικού σκάφους στο Κεντρικό Αιγαίο, αλλά και η αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών πυροδοτούν αναπόδραστα συνειρμούς για την εξέλιξη του φετινού καλοκαιριού, μετά νωπή ακόμη την εμπειρία του 2020. Η αυξημένη ετοιμότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις αντανακλάται και στην άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα», για τις ανάγκες της οποίας ο ελληνικός στόλος έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο από τις αρχές της εβδομάδας, έχοντας ενσωματώσει στα σενάριά της ασκήσεις ανακατάληψης βραχονησίδων, αλλά και υβριδικού πολέμου.

Αν σου άρεσε κάνε