Κυρ.Μητσοτάκης: Μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Κυρ.Μητσοτάκης: Μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:43 Δημιουργία 03/05/22, 09:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στα εγκαίνια της πλωτής πλατφόρμας επεναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη, βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται η εγκατάσταση και δεύτερης πλατφόρμας LNG στη Ρεβυθούσα, αυξάνοντας τη συνεισφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Στην τελετή για την έναρξη υλοποίησης του έργου του τερματικού σταθμού του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) θα μιλήσει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου ετησίως.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της βαρύτητας που έχει το έργο για την περιοχή μας, αλλά και συνολικά για την Ευρώπη είναι ότι το «παρών» θα δώσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ και ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Με τον νέο τερματικό σταθμό, που είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023, επιτυγχάνονται τα εξής:

– Ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

– Διαμορφώνονται εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας Φυσικού Αερίου.

– Μειώνεται η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό Φυσικό Αέριο.

– Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό ρόλο και γίνεται ενεργειακός κόμβος.

– Δημιουργούνται ενεργειακοί διάδρομοι που δεν διέρχονται από τουρκικό έδαφος.

– Δημιουργούνται εργαλεία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με βάση τις συνεργασίες των χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Για τη σημασία του νέου τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης μίλησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, αφού είπε πως η Ελλάδα συνδράμει ήδη οι φίλοι και γείτονα Βουλγαρία στον τομέα της ενέργειας, σημείωσε: “Την Τρίτη, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, θα βρεθώ στην Αλεξανδρούπολη, στον νέο σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Ενα πολύ σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε Φυσικό Αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας, αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου. Η Ελλάδα, λοιπόν, γρήγορα και πολύ μεθοδικά, μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά, ταυτόχρονα, και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά”.

Η σημερινή τελετή θα πραγματοποιηθεί στις12.30 στην Αποθήκη του Τελωνείου και θα μιλήσουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, ο περιφετειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Αλεξαδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Μία αναπτυξιακή κοσμογονία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη

«Μία αναπτυξιακή κοσμογονία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, αναφερόμενος και στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και των ηγετών της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.

«Τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) είναι η απόδειξη ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις, η κυβέρνησή μας προτιμά τα έργα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 2019, οπότε ανέλαβε η κυβέρνησή του, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν 3 ΜΕΑ και άλλες 5 ήταν υπό κατασκευή με αβέβαιη χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν 6 ΜΕΑ, 11 είναι υπό κατασκευή, 7 προς συμβασιοποίηση και άλλες 12 είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί να γίνουν άλματα για να φτάσει το 2030 να θάβουμε μόνο το 10% των αστικών αποβλήτων και παρατήρησε πως η επιτυχημένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων: Της κεντρικής κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.

Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα δέχεται 45.000 τόνους απορριμμάτων από τέσσερις δήμους του νομού Ροδόπης και δύο δήμους του νομού Έβρου και θα μειώνει τον όγκο τους κατά 60%, ενώ θα απασχολεί 40 εργαζόμενους.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος.

«Ανάπτυξη με κοινωνική φροντίδα και συνοχή είναι οι δύο πόλοι μίας αδιαπραγμάτευτης προτεραιότητάς μας»

«Ανάπτυξη με κοινωνική φροντίδα και κοινωνική συνοχή είναι οι δύο πόλοι μίας αδιαπραγμάτευτης προτεραιότητας της πολιτικής μας και σε αυτήν την προσπάθεια Εκκλησία και Πολιτεία βαδίζουν μαζί και από κοινού», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του νέου Γηροκομείου της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, τα οποία έγιναν παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου και του μητροπολίτη Άνθιμου.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και έχει να κάνει ακόμα πολλά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων, των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, γίνεται πράξη με τη λειτουργία του νέου Γηροκομείου, προσθέτοντας πως πώς ο όρος «γηροκομείο» παραπέμπει σε στερεότυπα του παρελθόντος και είναι καλύτερα να ονομάζεται δομή φροντίδας ηλικιωμένων.

Για τη συγκεκριμένη δομή, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι εντυπωσιακή σε ποιότητα και σε ανθρωπιά. Ανέφερε, μάλιστα, και ένα περιστατικό που του περιέγραψαν, όταν επισκέπτες από γειτονική χώρα πήγαν στο Γηροκομείο και ζήτησαν να κλείσουν δωμάτιο νομίζοντας ότι είναι ξενοδοχείο.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

09:30: Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το εργοτάξιο για την κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης και των συνδέσεων με το λιμάνι της πόλης και την Εγνατία Οδό.

10:00: Εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης.

11:00: Εγκαίνια του νέου Γηροκομείου της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.

12:30: Ομιλία στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

14:00: Γεύμα στους ξένους ηγέτες που θα παραστούν στην εκδήλωση για τον σταθμό FSRU.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε