Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αποθέματα τη Δευτέρα

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αποθέματα τη Δευτέρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:45 Δημιουργία 24/03/22, 14:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Η οδηγία που έχει δοθεί στην ΡΑΕ και στο αρμόδιο υπουργείο είναι το συντομότερο δυνατό να έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία εκείνα που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τις παρεμβάσεις για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός χθες στη βουλή» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα επιβολής φορολογίας στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

«Η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη μέτρα περιορισμού της αισχροκέρδειας σε μια σειρά από τομείς της αγοράς. Και σε ότι αφορά και την ενέργεια και η κυβέρνηση και ο μεγαλύτερος πάροχος της χώρας η ΔΕΗ, χορηγούσαν και εξακολουθούν να χορηγούν εκπτώσεις και μάλιστα να επιδοτούν τους καταναλωτές με πολλά χρήματα στην προσπάθεια μετριασμού των ανατιμήσεων. Συνεπώς αυτό που θα έρθουμε να κάνουμε παρατηρώντας και προσδιορίζοντας τα υπερκέρδη αλλά και το περιθώριο υπερφορολόγησης και περαιτέρω ενίσχυσης του κρατικού προϋπολογισμού, για να διαθέσουμε και αυτά τα έσοδα στη μάχη κατά της ακρίβειας, είναι κάτι επιπρόσθετο στα όσα μέτρα έχουμε πάρει όλο το προηγούμενο διάστημα. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει φορολογήσει υπερκέρδη για το λόγο ότι αυτά απαιτούν χρόνο να προσδιοριστούν μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία. Κανείς δεν θέλει να παριστάνει το τροχονόμο παρατηρώντας κάποιους να κερδίζουν και κάποιους να πληρώνουν» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πλαφόν που έχουν βάλει αλυσίδες super market σε συγκεκριμένα προϊόντα αφού είπε ότι πολλές εταιρείες λιανικής συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, αντίστοιχα είχαν συμπεριφερθεί για κάποια κατηγορία προϊόντων και την περίοδο της πανδημίας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη δήλωση των αποθεμάτων σε μια σειρά από προϊόντα που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πιθανότητα να έχουμε ελλείψεις. «Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και ένα ζήτημα της σύσκεψης είναι τα αποθέματα και οι πιθανοί κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουμε» είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπαϊντεν και πρόσθεσε ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας.

Σε ερώτηση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου αστικής ευθύνης για τις εφημερίδες είπε «οι διατάξεις που ψηφίσαμε στη βουλή αποσκοπούν στο να δώσουν διαφάνεια, ταυτότητα στα έντυπα και να προσδιορίσουν τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες οι κυρώσεις που επιβάλλει η συντεταγμένη πολιτεία θα εφαρμόζονται έτσι ώστε να προστατεύεται και το κύρος των θεσμών και το κύρος του Τύπου και οι πολίτες που θεωρούν ότι βάλλονται ή συκοφαντούνται ή αδικούνται από συγκεκριμένα δημοσιεύματα».

«Δεν πρόκειται για διατάξεις που επιφέρουν λογοκρισία, δεν δημιουργούν πρόβλημα στην προστασία του Τύπου που άλλωστε προστατεύεται στη χώρα μας συνταγματικά» σημείωσε.

Επίσης είπε ότι αυτό που κάνουν οι διατάξεις είναι να αντιμετωπίσουν κενά και παράθυρα όπου επιτρέπουν σε διάφορους επιτήδειους να εμφανίζουν αχυράνθρωπους ως υπευθύνους των εντύπων, τους επιτρέπουν να εκμεταλλεύονται διάφορα παράθυρα της νομοθεσίας σε διάφορους πολυδαίδαλους διαδρόμους και να μην είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους που τους καταλογίζει η ελληνική δικαιοσύνη.

«Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, δεδομένου ότι το ΕΣΡ από το σύνταγμα έχει κάποιες ελάχιστες εγγυημένες αρμοδιότητες και ο νόμος ορίζει ότι μπορούν να του προστίθενται και άλλες» πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι σκοπός είναι να εκτελούνται οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, διότι, όπως είπε, μέχρι στιγμής υπήρχαν έντυπα που μέσα από αδιαφανείς ή κουτοπόνηρες διαδικασίες εκχωρούσαν τις απαιτήσεις σε τρίτους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελεστεί η επιβαλλόμενη κύρωση.

«Τα χρήματα που το πρακτορείο αποδίδει σε κάθε έντυπο που διανείμει, εφόσον υπάρχει κάποια καταδικαστική απόφαση η οποία πρέπει να εκτελεστεί, θα εισπράττονται από το αρμόδιο όργανο είτε αυτό είναι η φορολογική αρχή της χώρας, είτε φυσικό πρόσωπο πριν της εκχώρησης στον οποιοδήποτε τρίτο. Ερχόμαστε με ένα νόμο στο πνεύμα του συντάγματος να κάνουμε αυτό που λέει το σύνταγμα» είπε.

Για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε μνημόνιο ο κ. Οικονόμου είπε ότι με κυβέρνηση της ΝΔ και με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η χώρα δεν θα οδηγηθεί ούτε σε νέα μνημόνια ούτε σε παραπάνω φόρους. «Αυτός είναι ο λόγος που εφαρμόζουμε μια λελογισμένη και σώφρονα πολιτική και για να στηρίξουμε την κοινωνία και να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα της χώρας έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα όταν ο δυσάρεστος κύκλος κλείσει να συνεχίσουμε τη δυναμική ανάπτυξης που είχε και πιστεύουμε θα έχει η ελληνική οικονομία» είπε.

Για τις προσδοκίες της κυβέρνησης από τη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε «πεποίθησή μας είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να τρέξει γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση-πρόταση Κυριάκου Μητσοτάκη- να δείξει αντανακλαστικά, όπως και στη πανδημία, όχι μόνο γιατί αυτό είναι αναγκαίο για να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στα κράτη να σταθούν στο πλευρό των πολιτών αλλά και για το λόγο ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην ακρίβεια στην αγανάκτηση και το θυμό που δημιουργεί να δώσουν έδαφος στην ανάπτυξη αντισυστημικών και λαϊκίστικων κραυγών και ρευμάτων που θα ξαναφέρουν χώρες σε περιπέτειες όπως αυτές που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα».

Για την κατάργηση του προστίμου στους ανεμβολίαστους στους άνω των 60 είπε ότι μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου ισχύουν τα πρόστιμα, σημείωσε ότι έχουν βεβαιωθεί και έχουν εισπραχθεί πρόστιμα και θα δοθούν αναλυτικά στοιχεία σύντομα και αποσαφήνισε ότι η κατάργηση του προστίμου σε σύντομο διάστημα δεν σημαίνει ότι τα όσα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί θα ακυρωθούν.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε