Βολές Ακάρ κατά της Ελλάδας: Οι νέες τεχνητές συμμαχίες βλάπτουν το ΝΑΤΟ

Βολές Ακάρ κατά της Ελλάδας: Οι νέες τεχνητές συμμαχίες βλάπτουν το ΝΑΤΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:24 Δημιουργία 06/12/21, 10:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προέβη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακαρ, για την στρατικοποίηση ελληνικών νησιών, τους νέους εξοπλισμούς και τις συμμαχίες της χώρας μας.

Μιλώντας στην εφημερίδα Sabah ο Ακάρ εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Ελλάδας σχετικά με τη στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και την παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, υποστηρίζοντας πως άλλες χώρες βρίσκονται από πίσω.

«Εμείς λέμε οι άνθρωποι και των δύο πλευρών να επωφεληθούν από τον πλούτο του Αιγαίου και να ζήσουμε μαζί με ασφάλεια και ευημερία, αλλά η γειτονική μας Ελλάδα και ιδιαίτερα κάποιοι πολιτικοί της πράττουν το αντίθετο. Λένε πως “Εμείς εξόπλισαμε πια τα νησιά”. Ουσιαστικά δηλαδή το παραδέχονται. Αυτό είναι παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης. Εφόσον η συνθήκη έχει ισχύ εκείνα τα νησιά δεν μπορεί να εξοπλίζονται. Πίσω τους υπάρχουν κάποιες χώρες που τους παροτρύνουν και προκαλούν. Και βγαίνουν αυτοί και δηλώνουν πως “Θα εξοπλιστούμε”», δήλωσε.

Αναπαράγοντας παλαιότερες δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός, υποστήριξε πως οι νέοι ελληνικοί εξοπλισμοί «φτωχοποιούν» τον ελληνικό λαό, τονίζοντας πως: «Υπάρχουν κάποιοι Έλληνες διπλωμάτες, απόστρατοι και ακαδημαϊκοί» που διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία. «Παρά την προβληματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, κάνουν μεγάλες δαπάνες για αυτά βάζοντας τον ελληνικό λαό σε σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν κάποιοι Έλληνες διπλωμάτες, απόστρατοι και ακαδημαϊκοί που τα βλέπουν αυτά. Με τους εξοπλισμούς δεν μπορεί να φτάσετε κάπου, είναι μία μάταιη προσπάθεια» δήλωσε, ζητώντας συνεργασία από την Ελλάδα και ερμηνεύοντας για μία ακόμη φορά το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, σύμφωνα με τα τουρκικά συμφέροντα. «Εγκαταλείψτε τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που αυξάνουν τη ένταση και κρατήστε το χέρι της φιλίας που απλώνουμε εμείς. Εμείς λέμε αν χρειάζεται να κάτσουμε να μιλήσουμε και μειώσουμε τις ασκήσεις. Αλλά οι γείτονές μας με ασκήσεις, με NAVTEX και με συμμαχίες αυτό το υπονομεύουν. Εμείς είμαστε εντός του ΝΑΤΟ, πρέπει να φανεί πως οι νέες τεχνητές συμμαχίες θα βλάψουν το ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, αρκέστηκε να δηλώσει πως: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις».

Αν σου άρεσε κάνε