Κυβέρνηση: Το εμβόλιο η «απάντηση» και στην «Όμικρον»

Κυβέρνηση: Το εμβόλιο η «απάντηση» και στην «Όμικρον»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:14 Δημιουργία 30/11/21, 08:12
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Η ένταση των εμβολιασμών είναι κατά την κυβέρνηση η μοναδική απάντηση στην έξαρση της πανδημίας αλλά και στις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Το μήνυμα αυτό που εκπέμπεται από την πολιτεία και τους επιστήμονες, είναι πιθανόν να στείλει σήμερα, Τρίτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εισηγητικής του τοποθέτησης στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα απορρίψει εκ νέου το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown και θα επιμείνει ότι το βασικό «όπλο» της κοινωνίας είναι το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του το υπουργείο Υγείας, εάν οι ρυθμοί νέων εμβολιασμών συνεχιστούν με την ίδια ένταση, τότε στο τέλος του χρόνου θα έχει διαμορφωθεί τείχος ανοσίας που θα αφορά ένα ποσοστό 80% του γενικού πληθυσμού .

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση

«εστιάζει στην ενίσχυση του ΕΣΥ» και σημείωσε την σημαντική αύξηση των εμβολιασμών.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες συστήνουν «ψυχραιμία και εμβολιασμούς» σε ό,τι αφορά την μετάλλαξη «Όμικρον». Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμαναν ότι χρειάζεται χρόνος, προκειμένου να αξιολογήσουν τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιο, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας που εμφανίζει σε περιπτώσεις παραλλαγών, παραμένει ασπίδα προστασίας, πρόσθεσαν .

Τέλος, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα η επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για τη χορήγηση εμβολίων σε παιδιά 5-11 ετών.

Εξελίξεις στην πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας μετά και την μετάλλαξη «όμικρον» είναι πιθανόν να υπάρξουν εντός της εβδομάδας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συγκληθεί (την Παρασκευή ) σύνοδος κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να αποφασιστούν κινήσεις που θα διασφαλίζουν την ενιαία στάση των χωρών - μελών απέναντι στις αφίξεις από τρίτες χώρες, αλλά και την αποστολή δωρεάν εμβολίων στις χώρες της Αφρικής που δοκιμάζονται από την μετάλλαξη «όμικρον».

Μέχρι στιγμής, πάντως, και ο ευρωπαϊκός οργανισμός συνιστά ψυχραιμία και οι κυβερνήσεις εστιάζουν την προσοχή τους στις εισόδους των χωρών πολιτών από την Αφρική.

Αν σου άρεσε κάνε