Με το «βλέμμα» στη μετάλλαξη «Όμικρον» η Αθήνα

Με το «βλέμμα» στη μετάλλαξη «Όμικρον» η Αθήνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:23 Δημιουργία 29/11/21, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Απορρίπτει εκ νέου η κυβέρνηση τη… μετρολόγια και πολύ δε περισσότερο το ενδεχόμενο ενός νέου, γενικού lockdown και επιμένει πως η κατάσταση θα εκτιμηθεί, αφού περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα από την λήψη των τελευταίων μέτρων.

Στην Αθήνα, πολιτεία και λοιμωξιολόγοι παρακολουθούν με ανησυχία το θέμα που ανέκυψε με την μετάλλαξη «Όμικρον», αλλά επιμένουν ότι η απάντηση και σε αυτό είναι οι εμβολιασμοί.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με έκδηλη ικανοποίηση την αύξηση των αριθμών των αιτήσεων για νέους εμβολιασμούς, αλλά και την προσέλευση των πολιτών για την αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, εάν οι ρυθμοί παραμείνουν ως έχουν και το επόμενο διάστημα, τότε μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε φτάσει σε τείχος ανοσίας, καθώς θα έχει εμβολιαστεί το 65% του γενικού πληθυσμού, στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί το 15% εκείνων που έχουν φυσική ανοσία, επειδή νόσησαν.

Από την πλευρά του, ο Γ. Οικονόμου απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο ενός lockdown, τονίζοντας πως ένα τέτοιο μέτρο δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού της κυβέρνησης.

«Η πανδημία» - τόνισε - «είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στον ρόλο της εκκλησίας, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι θα κάνει το καθήκον της, ανθρωπιστικό και εθνικό, και η πολιτεία από την πλευρά της, θα κάνει την δουλειά της. «Μένουμε προσανατολισμένοι στον στόχο και δεν αναζητούμε αχρείαστες εντάσεις», πρόσθεσε.

Σήμερα, Δευτέρα σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν οι πρώτες συσκέψεις για την εξέταση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά και την μετάλλαξη «Όμικρον» και αναλόγως θα αποφασιστούν οι κινήσεις σχετικά με την είσοδο στην Ελλάδα πολιτών από την Νότιο Αφρική και άλλες χώρες που έχουν τα συγκεκριμένα κρούσματα.

Την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και είναι πιθανόν στην εισηγητική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός να κάνει νέες αναφορές στην πανδημία και στις επιλογές που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, χωρίς σε αυτές να εντάσσεται το κλείσιμο της χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε