Κρίσιμο 15νθήμερο για πανδημία και μέτρα

Κρίσιμο 15νθήμερο για πανδημία και μέτρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:34 Δημιουργία 26/11/21, 08:25
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την εκτίμηση ότι οι «σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες» θα ξεκινήσουν μια καθοδική τροχιά από τον επόμενο μήνα και πιθανότατα από την δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, εκφράζουν επιστήμονες - μέλη της επιτροπής των επιδημιολόγων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα γενικού lockdown και πως η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, ένα αυτό καταστεί αναγκαίο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει διαδοχικές συσκέψεις, προκειμένου να μεταβάλει την δομή υγειονομικών μονάδων κυρίως σε Θεσσαλία και Μακεδονία και να υποστηρίξει το ΕΣΥ, που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση.

Στις επιλογές του παραμένουν η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η μετατροπή ΜΕΘ σε κλίνες COVID, αλλά και η μετατροπή νοσοκομείων σε μονάδες αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού.

Αισιοδοξία, επίσης, προκαλεί η διαρκής αύξηση των εμβολιασμών τόσο ως προς την πρώτη δόση νέων εμβολιασθέντων όσο και για την τρίτη - αναμνηστική δόση.

Χθες, σε δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse (για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑϊ) , οι νέοι εμβολιασθέντες δήλωσαν σε ποσοστό 38% ότι πείστηκαν από τους επιστήμονες /ιατρούς, το 24% είπε πως έκανε το εμβόλιο επειδή φοβήθηκε, το 19% εξαιτίας της ανησυχίας για την υγεία της οικογένειας, το 6% λόγω της υποχρεωτικότητας στον χώρο εργασίας του και ένα ακόμη 6% εξαιτίας της επιβολής των περιοριστικών μέτρων .

Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους, η ίδια έρευνα κατέγραψε ένα ποσοστό 48% που απάντησε ότι «δεν θα κάνει με τίποτα το εμβόλιο», το 25% ζήτησε περισσότερη ενημέρωση, ενώ στα χαμηλά ποσοστά κοντά στο 3% ανήκουν πολίτες, που είπαν ότι θα έκαναν το εμβόλιο, εάν άκουγαν από κάποιο μέσο ενημέρωσης που εμπιστεύονταν ή τους το έλεγε κάποιος από το στενό περιβάλλον τους.

Για το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικότητας στα επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, το 66% απάντησε θετικά και μόλις το 20% εξέφρασε αντίθετη άποψη.

Στη δημοσκόπηση καταγράφεται επίσης το 56% των ερωτηθέντων που ζητεί την επιβολή επιπλέον περιοριστικών μέτρων στους ανεμβολίαστους, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 30%.

Στους πολιτικούς δείκτες, η εικόνα δεν έχει αλλάξει με την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ να παραμένουν απολύτως ισχυρές.

Στο ερώτημα για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με διαφορά 16 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του κ. Τσίπρα. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει το 40% έναντι του 24% που έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά παραμένει σε διψήφια επίπεδα, υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Ειδικότερα, η ΝΔ προηγείται με 35% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 24%. Το ΚΙΝΑΛ για πρώτη φορά φτάνει σε διψήφια ποσοστά με 10%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, η «Ελληνική Λύση» με 4% και το «Μερα25» με 3%.

Αν σου άρεσε κάνε