Σε φάση αξιολόγησης... τα μέτρα

Σε φάση αξιολόγησης... τα μέτρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:11 Δημιουργία 23/11/21, 08:09
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την ερχόμενη εβδομάδα, πιο νωρίς από όσο αρχικά είχε υπολογιστεί, η επιτροπή των επιδημιολόγων θα αξιολογήσει την επίδραση των μέτρων, που ελήφθησαν πρόσφατα, προκειμένου πιο άμεσα να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους και να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που κατεγράφησαν χθες, προκάλεσαν εντονότατη ανησυχία, καθώς και οι δύο «σκληροί» δείκτες (διασωληνωμένοι και θάνατοι) σημείωσαν αύξηση.

Στο τραπέζι δεν είναι ούτε τα τοπικά και πολύ δε περισσότερο το γενικό lockdown, όπως δηλώνουν σε όλους τους τόνους στελέχη της κυβέρνησης, αλλά αντίθετα εάν κριθεί απαραίτητη η λήψη και νέων μέτρων, αυτά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Αργά χθες το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε συζήτηση που είχε στην Βουλή με εκπροσώπους του Τύπου, περιέγραψε τα δυο βασικά σενάρια που υπάρχουν αυτή την ώρα ενόψει και των Χριστουγέννων. «Το καλό σενάριο θέλει την κορύφωση στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Το κακό σενάριο ωστόσο θέλει το πικ στα Χριστούγεννα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε για ακόμα μια φορά και κατηγορηματικά πως η χώρα δεν θα πάει σε ένα νέο lockdown, καθώς όπως εξήγησε, ούτε η επιτροπή των επιστημόνων έχει κάποια σχετική πρόταση. Είπε επίσης πως υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 25% εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας που παραμένουν ανεμβολίαστοι και ένα μικρότερο ακόμα και μέσα στον ΕΟΦ. Τέλος, τόνισε πως υπάρχει σταθεροποίηση στις περιοχές αυξημένου υγειονομικού ενδιαφέροντος (Θεσσαλονίκη), καθώς και πτώση (Θεσσαλία).

Εν τω μεταξύ , ο πρωθυπουργός υλοποίησε την δέσμευσή του ότι θα σταθεί και πρακτικά δίπλα στους υγειονομικούς που δίνουν καθημερινά την μάχη κατά της πανδημίας και ανακοίνωσε την καταβολή μισού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς και εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ.

Η καταβολή θα γίνει άμεσα, μέσα στον Δεκέμβριο, και το συνολικό κόστος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Η κίνηση αυτή του κ. Μητσοτάκη εντάσσεται στο πλαίσιο στήριξης των ευάλωτων - εισοδηματικά - πολιτών που παρουσίασε χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διατάξεως συζήτησης για την ακρίβεια. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την πρόσθετη ενίσχυση σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ύψους 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και την παροχή πρόσθετου βοηθήματος σε 173.000 άτομα με αναπηρία, ύψους επίσης 250 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ( και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτά ) ανακοίνωσαν χθες ότι θα υπερψηφίσουν τα μέτρα αυτά, παρά την κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε