Σε σκληρό lockdown οι ανεμβολίαστοι από τη Δευτέρα

Σε σκληρό lockdown οι ανεμβολίαστοι από τη Δευτέρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:04 Δημιουργία 19/11/21, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σφίγγει ακόμη περισσότερο τον κλοιό στους ανεμβολίαστους η κυβέρνησης, καθιστώντας σαφές ότι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το εμβόλιο.

Ο στόχος που έχει τεθεί, προκειμένου να χτιστεί το τείχος ανοσίας και να φρενάρει η άνοδος των αριθμών στους σκληρούς δείκτες (διασωληνωμένοι, θάνατοι) είναι να εμβολιαστούν 500.000 πολίτες άνω των 60 ετών, που δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση και 1,5 εκατομμύρια πολίτες στην ίδια ηλικιακή ομάδα, που πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τον οδικό χάρτη για τα Χριστούγεννα, ανακοινώνοντας σειρά νέων μέτρων, με κυρίαρχα τον ολικό αποκλεισμό από όλους ανεξαιρέτως τους κλειστούς χώρους των ενήλικων ανεμβολίαστων πολίτων, καθώς και την έμμεση υποχρεωτικότητα για την τρίτη δόση, με δεδομένο ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών, θα παύουν να ισχύουν μετά τους επτά μήνες, (με έναρξη ισχύος του μέτρου από τις 13 Δεκεμβρίου).

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο μέτρων εντάσσεται η επέκταση του κυλιόμενου ωραρίου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ στις εκκλησίες η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αντιπολίτευση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κάνω για ακόμα μία φορά έκκληση να σταματήσουν ορισμένοι να προσπαθούν να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη, κομματικοποιώντας το ανθρώπινο δράμα. Σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ καθαρό μυαλό και ενότητα. Όχι εργαλειοποίηση του πόνου και διγλωσσία, αλλά συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις». «Η Ελλάδα»- πρόσθεσε - « θρηνεί αχρείαστες απώλειες γιατί πολύ απλά δεν έχει τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κι αυτό παρά την άρτια εκστρατεία που οργάνωσε. Κυβέρνηση και κοινωνία, όμως, υπογράψαμε μαζί ένα συμβόλαιο τιμής: να μην ξανακλείσουμε, με ασπίδα το εμβόλιο. Και πρέπει να τηρήσουμε τους όρους αυτής της συμφωνίας».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε, επίσης, και για τους αντιεμβολιαστές και σε όσους παρακινούν τους πολίτες να μην κάνουν το εμβόλιο. «Σας καλώ»- τόνισε « να γυρίσετε την πλάτη στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια. Η απειθαρχία στις εκκλήσεις των ειδικών δεν είναι πράξη «αντίστασης» στο κράτος, αλλά υποχώρηση της λογικής και του κοινού συμφέροντος. Παράδοση στο σκοτάδι και στον κίνδυνο».

Αν σου άρεσε κάνε