Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο σημερινό διάγγελμα

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο σημερινό διάγγελμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:16 Δημιουργία 18/11/21, 08:03
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μήνυμα που θα λάβει τον χαρακτήρα έκκλησης προς τους πολίτες να εμβολιαστούν, προστατεύοντας την ζωή τους αλλά και την ζωή των συνανθρώπων τους, αναμένεται να απευθύνει απόψε ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που βρίσκονται στις εντατικές μονάδες είναι ανεμβολίαστοι.

Ο κ. Μητσοτάκης έκρινε ότι πρέπει αυτή την ώρα να απευθυνθεί προσωπικά στους πολίτες, να μιλήσει με στοιχεία, να παρουσιάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να ζητήσει από τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το μοναδικό «όπλο» στον πόλεμο κατά της πανδημίας, που δεν είναι άλλο από το εμβόλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, το μήνυμα του πρωθυπουργού δεν θα περιλαμβάνει κανένα νέο μέτρο, θα απορρίψει κάθε πιθανότητα ενός νέου - γενικού lockdown και θα εξηγήσει ότι μια τέτοια επιλογή θα ήταν άδικη για τα εκατομμύρια των πολιτών που εμβολιάστηκαν, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούσε πολλά και ποικίλα προβλήματα στην οικονομία, που ήδη δοκιμάζεται από την ακρίβεια και τη άνοδο των τιμών στην ενέργεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτενής θα είναι η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην αναγκαιότητα της τρίτης δόσης. Θα σημειώσει ότι η επιλογή αυτή θα οδηγήσει όσους την κάνουν στην ανανέωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, που ήδη διαθέτουν. Ουσιαστικά, το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το ενδεχόμενο αυτό να λήγει μετά την πάροδο εξαμήνου από την δεύτερη δόση, είναι κάτι που συζητείται στην Ευρώπη και είναι πιθανό στις αρχές Δεκεμβρίου να ληφθεί μια τέτοια απόφαση για το σύνολο των χωρών - μελών της ΕΕ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην θωράκιση του ΕΣΥ, θα παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ΜΕΘ που σήμερα λειτουργούν σε ολόκληρη την χώρα, ενώ ταυτόχρονα θα επιμείνει ότι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής του είναι να στηρίξει - και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης - το δημόσιο σύστημα υγείας και σε υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η κυβέρνηση βάσει των στοιχείων που έχει στην διάθεση της, εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση της έξαρσης της πανδημίας θα ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου και εφόσον οι αριθμοί των αιτήσεων νέων εμβολιασμών διατηρηθούν, τότε η νέα χρονιά θα βρει θωρακισμένο τον πληθυσμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν συνολικά 192.000 ραντεβού από πολίτες που αποφάσισαν να κάνουν την 1η δόση του εμβολίου. Επιπλέον, μόνο τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου -σε ένα 24ωρο δηλαδή- κλείστηκαν 105.000 ραντεβού για την 3η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid από Ελληνίδες και Έλληνες που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες (ή δύο αν είχαν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό) από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Αν σου άρεσε κάνε