Εντός της ημέρας η επίταξη, ακολουθούν νέα μέτρα

Εντός της ημέρας η επίταξη, ακολουθούν νέα μέτρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:52 Δημιουργία 15/11/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στην επιστράτευση γιατρών, προκειμένου να υποστηριχθούν νοσοκομειακές μονάδες σε Μακεδονία και Θεσσαλία, αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση, καθώς είχε ήδη προειδοποιήσει τους ιατρικούς συλλόγους ότι εφόσον δεν υπάρξει προθυμία ιατρών να βοηθήσουν το ΕΣΥ, τότε θα χρησιμοποιήσει το μέτρο της επίταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, τα φύλα πορείας είναι ήδη έτοιμα και θα αποσταλούν ίσως και εντός της ημέρες.

Η θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας αποτελεί αυτή την ώρα βασική προτεραιότητα της πολιτείας, καθώς παρά τα μέτρα και παρά την σημαντική αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για νέους εμβολιασμούς, η πίεση στο σύστημα θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι πως εάν οι εμβολιασμοί συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς και εφόσον τα μέτρα συνεχίσουν να αποδίδουν, ανάσχεση της έξαρσης της πανδημίας αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι βρίσκονται και νέα μέτρα, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι εξάπλωσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

  1. Επιβολή υποχρεωτικότητας για την Τρίτη δόση στους πολίτες άνω των 65 ετών, μέτρο το οποίο ανακοίνωσε ήδη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και δεν αποκλείεται να αποτελέσει κοινή απόφαση όλων των χωρών - μελών της ΕΕ.
  2. Επιβολή διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  3. Επιβολή κυλιόμενου ωραρίου για τις δημόσιες υπηρεσίες.
  4. Επέκταση της τηλεργασίας.

Εκτός συζήτησης είναι το γενικό lockdown, η επέκταση της υποχρεωτικότητας σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, αλλά και το κλείσιμο των σχολείων.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονομου τόνισε ότι «εφαρμόζουμε μια εξισορροπιστική στρατηγική ενόψει και της εορταστικής περιόδου που για την αγορά, για τους καταστηματάρχες στην εστίαση, τους εμπόρους, τα μαγαζιά, όλους τους επιχειρηματίες είναι σχεδόν η μισή τους χρονιά».

Τα νέα μέτρα, πάντως, είναι πιθανόν να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, μετά από την συνεδρίαση της επιτροπής των επιστημόνων. Στο εσωτερικό της επιτροπής υπάρχουν και εκείνοι, που δεν αποκλείουν νέους περιορισμούς στο άμεσο μέλλον για τους ανεμβολίαστους, σε μια προσπάθεια να αποσοβηθεί μια νέα επιδημιολογική έξαρση τις ημέρες των γιορτών.

Αν σου άρεσε κάνε