Ποια μέτρα φέρνει στο «τραπέζι» το νέο «κύμα»

Ποια μέτρα φέρνει στο «τραπέζι» το νέο «κύμα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:39 Δημιουργία 14/11/21, 08:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την ώρα που το ΕΣΥ πιέζεται ασφυκτικά με πολεμικές συνθήκες να επικρατούν στα νοσοκομεία και τα ποσοστά των εμβολιασμένων στους άνω των 65 ετών, που είναι και η ηλικιακή ομάδα που νοσεί σοβαρά δίνοντας διασωληνώσεις, παραμένουν πολύ χαμηλά, στο «τραπέζι» της κυβέρνησης βρίσκεται μία λίστα από νέα μέτρα, για να μπει «φρένο» στην πανδημία.

Η αρχή έγινε χθες από τα σούπερ μάρκετ, όπου πλέον επιτρέπεται ένας πελάτης ανά εννιά τετραγωνικά μέτρα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε εξετάζεται διεύρυνση του ωραρίου όλων των καταστημάτων τροφίμων, σε δεύτερο στάδιο, ενώ περιορισμοί ως προς την πληρότητα και τις αποστάσεις επεξεργάζονται για την εστίαση.

Ακόμη, «παίζει» το σενάριο της επιστροφής στην τηλεργασία ή του κλιμακωτού ωραρίου, το οποίο μελετάται και για τις δημόσιες υπηρεσίες, με στόχο την αποσυμφόρηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί επιμένουν για την υιοθέτηση της χρήσης της μάσκας παντού και σε ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Μόσιαλος: Έσχατη λύση το lockdown

«Οι δύσκολοι μήνες της πανδημίας είναι μπροστά μας, το ΕΣΥ πιέζεται, ειδικά από Θεσσαλία και βορειότερα, μολονότι πίεση υπάρχει και στα νότια», τόνισε από την πλευρά του, ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Το λοκντάουν ή τα τοπικά λοκντάουν είναι το έσχατο μέτρο, πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν τα ηπιότερα μέτρα» διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι χρειάζεται αυστηροποίηση των μέτρων ή αλλαγή της σύστασης των μέτρων, όπως να αλλάξει το ωράριο των δημοσιών υπαλλήλων, ώστε να μην συνωστίζονται την ιδία ώρα στα μέσα μεταφοράς, να γίνουν συστάσεις στους υπερήλικες να μειώσουν στο μίνιμουμ τις συναναστροφές τους, ή η επαναφορά μασκών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χωρίς χρειάζεται να είναι σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Έδωσε έμφαση στην τρίτη δόση, και στους εμβολιασμούς των άνω των 50 ετών. Όπως ανέφερε οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος βαριά αφού έχει κάνει την τρίτη δόση είναι ελάχιστες, μεταξύ 0 και 2 με 3%, ενώ οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος είναι απειροελάχιστες.

«Με αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση και με την προϋπόθεση να μην έχουμε ακόμα πιο επικίνδυνη παραλλαγή από τη Δέλτα, δίνω όμως μικρές πιθανότητες για πιο επικίνδυνη παραλλαγή. Ο μίσος πληθυσμός του πλανήτη, 1 στους 2 έχουν εμβολιαστεί» τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε