Έτοιμα τα φύλλα επιστράτευσης για τους ιδιώτες γιατρούς

Έτοιμα τα φύλλα επιστράτευσης για τους ιδιώτες γιατρούς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:01 Δημιουργία 12/11/21, 07:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Έτοιμα είναι τα φύλλα επιστράτευσης για τους ιδιώτες γιατρούς, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως την ερχόμενη Δευτέρα θα προχωρήσει σε επίταξη, αν μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο δεν υπάρξει ανταπόκριση για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα, οι συνθήκες στα νοσοκομεία της επικράτειας και της Θεσσαλονίκης είναι ασφυκτικές, καθώς καταγράφεται πληρότητα 88% και 97% στις ΜΕΘ, αντίστοιχα. Με βάση τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε ΜΕΘ ξεπέρασαν τους 500, ενώ ολοένα κι αυξάνονται οι εισαγωγές ανά την επικράτεια.

Αυτή τη στιγμή το σύστημα Υγείας διαθέτει 1.277 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 1.039 σε δημόσια νοσοκομεία, 35 σε στρατιωτικά και 203 σε ιδιωτικά. Από τις κλίνες του ΕΣΥ, 539 είναι για COVID περιστατικά.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, υπάρχει δυνατότητα αύξησης των κλινών Εντατικής για τους ασθενείς με COVID-19, με περαιτέρω αξιοποίηση των κλινών του ιδιωτικού τομέα. Ήδη ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στο ΕΣΥ σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία 720 κλίνες νοσηλείας.

«Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή. Έχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Σχεδόν σε όλα λειτουργούν και τμήματα COVID. Αυτό σημαίνει διπλάσια, τριπλάσια και πολλές φορές τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς. Παραδείγματος χάριν, ένα επαρχιακό νοσοκομείο με μια παθολογική κλινική με 30 κλίνες, τώρα ξαφνικά χρειάζεται να νοσηλεύει και άλλους 25 ή ακόμα και 70 ασθενείς με COVID. Είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο, όχι μόνο επειδή είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα, αλλά επειδή είναι πολύ βαρύτερα τα κρούσματα. Χρειάζονται όλοι οξυγονοθεραπεία, με αποτέλεσμα οι δεξαμενές οξυγόνου των νοσοκομείων να αδειάζουν μέσα σε μία ημέρα αντί σε μία εβδομάδα ή σε δύο που άδειαζαν παλαιότερα», σημείωσε χθες η κυρία Γκάγκα.

Σύμφωνα με την ίδια, «είναι κάτι που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας γιατί είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Τηρούμε τα μέτρα, φοράμε τη μάσκα, προσέχουμε τις επαφές μας. Δεν είμαστε χαλαροί, γιατί γύρω μας δεν είναι χαλαρά τα πράγματα. Και εμβολιαζόμαστε».

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή ενημέρωση οι ειδικοί χτύπησαν καμπανάκι για δύσκολο 15νθήμερο. «Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα κριθούν απόλυτα από τη συμπεριφορά του καθενός μας», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, ξεκαθαρίζοντας ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν συζητάει περαιτέρω μέτρα.

Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας πλέον ξεπερνούν τις 47.000, μεταξύ των οποίων και 6.801 που εντοπίστηκαν χθες.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που φαίνεται πολύ έντονα πλέον είναι ότι υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της νοσηρότητας και της θνητότητας σε μια περιοχή με το ποσοστό των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών. Όπως είπε ενδεικτικά, στο Ρέθυμνο και στη Δυτική Αττική δεν παρατηρείται αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων, γιατί αν και τα ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού είναι χαμηλά, στις ηλικίες άνω των 60 ετών είναι πολύ ικανοποιητικά.

Αν σου άρεσε κάνε