Μόνο σούπερ μάρκετ και φαρμακείο οι ανεμβολίαστοι

Μόνο σούπερ μάρκετ και φαρμακείο οι ανεμβολίαστοι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:37 Δημιουργία 11/11/21, 07:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Νέα μέτρα, πιο αυστηρά όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, βρίσκονται αυτή την ώρα πάνω στο «τραπέζι» των συζητήσεων μεταξύ της πολιτείας και των επιστημόνων και δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν, εάν η κατάσταση με την πανδημία επιδεινωθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, τα μέτρα θα αφορούν νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι δεν θα μπορούν να μετακινούνται παρά μόνον σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Πρόκειται για μια πραγματικά αυστηρή επιλογή, η οποία θα εφαρμοστεί μόνον εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» (δια σωληνώσεις, θάνατοι) το επιβάλλουν.

Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε περίπτωση που η κατάσταση γίνει χειρότερη καισε ερώτηση δημοσιογράφων, αν οι ανεμβολίαστοι αποκλειστούν από την εστίαση ή αν θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, επεσήμανε: «Όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν, αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, πάντως, πως είναι αρκετά ευχαριστημένος από την εφαρμογή των νέων μέτρων, διότι οι εμβολιασμοί αυξάνονται, καθώς έχουν προγραμματιστεί μέσα στις επόμενες μέρες εκατοντάδες ραντεβού της πρώτης δόσης.

Επίσης, επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν έχει στα σχέδια της ένα καθολικό lockdown, επισημαίνοντας ότι τα πρόσθετα μέτρα που εξετάζονται, δεν έχουν ως στόχο να επηρεάσουν τους εμβολιασμένους, καθώς, όπως είπε, δεν κινδυνεύουν το ίδιο με τους ανεμβολίαστους να πεθάνουν.

Σε αυτή τη φάση, πάντως, η κυβέρνηση περιμένει τον βαθμό απόδοσης των τελευταίων μέτρων. Προς το παρόν, οι αιτήσεις για την πρώτη δόση έχουν αυξηθεί σημαντικά και εάν διατηρηθούν ολόκληρο τον Νοέμβριο στα ίδια επίπεδα (40-45.000 αιτήσεις ημερησίως) , θα έχει γίνει ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αναπροσαρμόζει τον χάρτη των υγειονομικών μονάδων σε Μακεδονία και Θεσσαλία, έτσι ώστε να εκτονώσει την πίεση που υφίσταται το σύστημα.

Τέλος, επισημαίνεται πως η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν από την απόφαση για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα το ΕΣΥ και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Χθες, ο κ. Πλεύρης είχε τηλεδιάσκεψη με ιατρικούς συλλόγους από ολόκληρη την επικράτεια και τους έδωσε διορία μέχρι την Παρασκευή να συγκεντρώσουν αιτήσεις γιατρών.

Εάν ο αριθμός δεν καλύψει τις ανάγκες, τότε μέσα στο Σαββατοκύριακο θα εκδοθούν φύλλα πορείας και από τη Δευτέρα οι γιατροί θα πρέπει να είναι στα νέα τους πόστα.

Αν σου άρεσε κάνε