Ακ. Σκέρτσος: Γιατί δεν επιβλήθηκε rapid test και για την είσοδο στις Εκκλησίες

Ακ. Σκέρτσος: Γιατί δεν επιβλήθηκε rapid test και για την είσοδο στις Εκκλησίες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:09 Δημιουργία 03/11/21, 16:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Απάντηση στην τροπολογία που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, για την επίδειξη αρνητικού τεστ για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών και στις Εκκλησίες, έδωσε ο Άκης Σκέρτσος, αναφερόμενος στα επιπλέον μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ από το προσεχές Σάββατο.

«Τα μέτρα δεν είναι τιμωρητικά, είναι προστατευτικά της δημόσιας υγείας… η εκκλησία υπάγεται στην κατηγορία που καλύπτει ζωτικές ανάγκες, η πίστη είναι μια ζωτική ανάγκη του ανθρώπου, όπως είναι και η τροφή και η νοσηλεία. Σε αυτές τις δραστηριότητες συνειδητά και συλλογικά δεν έχουμε επιβάλει υπερβολικούς περιορισμούς. Οι περισσότεροι πιστοί είναι άνω των 50, 60 ετών, εκεί ο εμβολιασμός είναι στο 80%, αντίστοιχα και οι ιεράρχες, οι ιερείς, οι ψάλτες έχουν εμβολιαστεί σε πολύ μεγάλα ποσοστά, θεωρούμε ότι είναι χώροι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι». Ενώ θύμισε ότι οι ιερείς, ως μισθοδοτούμενοι από το κράτος, υποχρεούνται σε δυο τεστ την εβδομάδα. Πάντως, κατέληξε, «οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών πρέπει να λαμβάνουν πολύ σοβαρά μέτρα προστασίας αν αποφασίζουν να πηγαίνουν στους ναούς», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Εκτεθειμένοι στον ιό 600.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ο ίδιος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι είναι 600.000 οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θύμισε ότι «το σύστημα υγείας και προ πανδημίας ζοριζόταν, πιεζόταν τους χειμερινούς μήνες». Κατά συνέπεια, «θα πιεσθεί και φέτος, το γνωρίζουμε, και γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυνατότητές του. Έχουμε κάνει τα πάντα για να αυξήσουμε τη δυναμικότητα, έχουμε διπλασιάσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχουμε προσθέσει 12.000 έκτακτο προσωπικό στο σύστημα υγείας, δεν μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο - και δεν υπάρχει και λόγος - να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ. Διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις για να κρατήσουμε το σύστημα υγείας ανοιχτό και για τους υπόλοιπους πολίτες που νοσούν πέραν του COVID», διαβεβαίωσε.

Ερωτηθείς για την πρόταση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Φίλη, που ζητά μεγαλύτερη πίεση προς εκείνους που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση αν και θα μπορούσαν, είπε πως «είναι μια επιστημονική συζήτηση, οι πολιτικοί να μην προτρέχουν, είναι σύνθετα ζητήματα αυτά». Σε κάθε περίπτωση για την 3η δόση «δεν αργήσαμε, κινηθήκαμε το ταχύτερο δυνατόν» με βάση τις συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού αλλά και την ευρωπαϊκή εμπειρία, η μόνη χώρα που έτρεξε την τρίτη δόση ήταν το Ισραήλ χωρίς επιστημονικά δεδομένα.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμένους που έχουν νοσήσει, είπε πως με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, «πάσχουν σχεδόν στο 100% από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, το εμβόλιο δεν είναι ελιξήριο αθανασίας». Αντιθέτως, το μικρό ποσοστό εμβολιασμένων που φθάνουν να νοσήσουν, υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού, εξήγησε ακόμη.

Τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού για την 1η δόση

Ο υπουργός, πάντως, έκανε λόγο για τριπλασιασμό των ραντεβού για τη χορήγηση της 1ης δόσης. «Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες τριπλασιασμό των ραντεβού για την πρώτη δόση, από τις 5- 7.000 έχουμε φθάσει τις 15- 20.000, άρα τα μέτρα αποδίδουν», σημείωσε.

Επιπλέον, «το ποσοστό 73% των εμβολιασμένων ενηλίκων είναι για τη χώρα μας και τα χαρακτηριστικά που έχει, ένα υψηλό ποσοστό», υποστήριξε επίσης υπενθυμίζοντας ότι «πέρυσι, πριν την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας, αυτοί που στις δημοσκοπήσεις έλεγαν πως σίγουρα θα κάνουν εμβόλιο, ήταν στο 33%». Η Ελλάδα είναι στο μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής - «προφανώς θέλουμε να πάμε στη Δύση» - ανέφερε ο υπουργός με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, έχουν κουλτούρα πολιτικής συνεννόησης και άλλη κουλτούρα μεταξύ των πολιτών. «Στο υπόλοιπο βαλκανικό χώρο τα ποσοστά είναι στο μισό του δικού μας ποσοστού, να μην ισοπεδώνουμε την προσπάθεια που έχει γίνει, είμαστε μια χώρα χωρίς οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε