Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους και την... εστίαση - διασκέδαση

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους και την... εστίαση - διασκέδαση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:57 Δημιουργία 03/11/21, 07:40
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σφίγγει τον κλοιό στους ανεμβολίαστους η κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι η «απάντηση» στην έξαρση της πανδημίας δεν είναι άλλη από την άμεση αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είχαν ως βασικό στόχο την έμμεση αλλά σαφή πίεση προς εκείνους που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο, ενώ ταυτόχρονα εντείνονται οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

Από το προσεχές Σάββατο, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιλέγουν μεταξύ του εμβολίου ή των διαρκών τεστ για όλες σχεδόν τις καθημερινές δραστηριότητές τους, καθώς θα προσέρχονται σε δημόσιους χώρους, όπως εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, κομμωτήρια κ.α., με αρνητικό Rapid ή PCR test, εκτός των επισκέψεων τους σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία, καθώς και για την άσκηση του θρησκευτικού τους δικαιώματος.

Η κυβέρνηση κατέληξε σε αυτή τη στρατηγική, προκειμένου να ελέγξει την έξαρση της πανδημίας, αλλά παράλληλα έδειξε ότι μένει συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις της ότι δεν θα επιβάλει εκ νέου γενικό lockdown και δεν θα προχωρήσει σε επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Ο υπουργός υγείας, πέραν των νέων μέτρων, επανέλαβε την διαβεβαίωση ότι θα θωρακιστεί περεταίρω το ΕΣΥ και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας τόσο με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια όσο και με τους ιδιώτες γιατρούς.

Εν τω μεταξύ, εξαιρετικά ενδιαφέροντα ήταν τα ευρήματα δημοσκόπησης (της εταιρείας pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ) σχετικά με τους ανεμβολίαστους. Στο ερώτημα για το πως θα πειστούν όσοι μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, το 56% απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να τους πείσει, το 14% ζήτησε περισσότερη ενημέρωση, το 8% απάντησε ότι θα κάνει το εμβόλιο μόνο, εάν γίνει υποχρεωτικό στους χώρους, όπου εργάζεται και ένα ακόμη 8% είπε πως θα το κάνει μόνο, εάν το πουν άνθρωποι της Θρησκείας, τους οποίους εμπιστεύονται.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, συντριπτικής είναι τα ποσοστά θετικών κρίσεων από τους πολίτες για τις δύο μεγάλες αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα μας, με την Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ειδικότερα το 65% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά την ελληνογαλλική συμφωνία (και μάλιστα την ίδια άποψη εκφράζει και το 48% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ) και αντίστοιχες θετικές κρίσεις εκφράζει το 58% των ερωτηθέντων για την ελληνοαμερικανική συμφωνία (την ίδια θέση έχει και το 45% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ )

Στα ελληνοτουρκικά , το 60% δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ - αρκετά από την στάση της Τουρκίας, το 18% εκφράζει «μέτρια ανησυχία» και το 14% απαντά ότι ανησυχεί «λίγο - ελάχιστα».

Στο πεδίο της οικονομίας, η ακρίβεια ανησυχεί εξαιρετικά τους πολίτες, με το συντριπτικό 86% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των καταναλωτών. Το 40% κρίνει θετικά τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση και το 42% εκφράζει αντίθετη άποψη.

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς δείκτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος, ενώ σταθερά διψήφια είναι και η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με 41% , ενώ ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει το 25% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων. 30% απαντά «κανένας».

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά φτάνει τις 12 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει στο 24,5%. Το ΚΙΝΑΛ είναι τρίτο με 8,5%, το ΚΚΕ με 5,5% , η ελληνική λύση με 4% και το Μερα25 με 3%.

Αν σου άρεσε κάνε