Πως θα ανακοπεί το «κύμα των ανεμβολίαστων»

Πως θα ανακοπεί το «κύμα των ανεμβολίαστων»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:16 Δημιουργία 02/11/21, 07:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με τα πιο μελανά χρώματα γράφεται η «σελίδα» του τέταρτου κύματος στη χώρα μας, με τον Νοέμβριο να μπαίνει με πάνω από 5.000 νέα κρούσματα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών, οι οποίοι μιλούν ξεκάθαρα για «πανδημία ανεμβολίαστων».

Με τις καιρικές συνθήκες πλέον να «συναινούν» στο συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, οι επιστήμονες εκτιμούν πως τουλάχιστον έως το τέλος του τρέχοντος μηνός δεν πρόκειται να σημειωθεί σταθεροποίηση των κρουσμάτων, κάνοντας λόγο για εκθετική αύξηση κι ελπίζοντας να μην επαναληφθεί το χθεσινό «μαύρο» ρεκόρ. Ωστόσο, η έκρηξη των νέων μολύνσεων δίνει περαιτέρω διασωληνώσεις και θανάτους, που σημαίνει ότι το σύστημα Υγείας αναμένεται να πιεστεί ασφυκτικά, ενώ μάλιστα βρισκόμαστε προ το πυλών της εποχικής γρίπης. Στη Β. Ελλάδα, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω και της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, τα νοσοκομεία βγάζουν εφημερίες δίχως κρεβάτια στις ΜΕΘ και βιώνοντας εφιαλτικές στιγμές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, 1η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.449 νέα κρούσματα της νόσου –σε σύνολο 82.593 εργαστηριακών τεστ–, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός από την αρχή της επιδημίας. Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.021 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 828, στη Λάρισα 339 και στη Μαγνησία 242. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52 (15.990 από την αρχή της επιδημίας), ενώ 430 ασθενείς νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι, έναντι 354 επτά ημέρες πριν. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, χθες στα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούσαν 508 κλίνες ΜΕΘ COVID εκ των οποίων καλυμμένες ήταν 410 (80,7%). Στη Θεσσαλονίκη χθες το μεσημέρι ήταν κατειλημμένες και οι 85 κλίνες ΜΕΘ COVID, ενώ υπήρχαν και διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε λίστα αναμονής. Στα υπόλοιπα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας καλυμμένες ήταν οι 30 εκ των 33 κλινών ΜΕΘ, ενώ από τις 44 κλίνες στη Θεσσαλία, μία μόνο ήταν κενή.

Ενίσχυση των νοσοκομείων

Τη δεδομένη χρονική στιγμή κι έχοντας στη φαρέτρα μας το «όπλο» του εμβολιασμού, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το οι ανεμβολίαστοι πολίτες βρίσκονται στο «τιμόνι» της έξαρσης της πανδημίας, τονίζοντας δε ότι εκτεθειμένοι σε αυτό τον ύπουλο ιό βρίσκονται – ως προς την πλειοψηφία – συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, οι οποίοι κινδυνεύουν και περισσότερο.

Η «εξίσωση» είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την κυβέρνηση, η οποία αναζητεί τους τρόπους εκείνους, με τους οποίους αφενός θα πείσει και αφετέρου θα προστατεύσει τους ανεμβολίαστους, που νοσούν βαριά και απειλούνται με θάνατο, τη στιγμή που κοινωνία και οικονομία είναι σε πλήρη λειτουργία, με το ενδεχόμενο ενός οριζόντιου lockdown να απορρίπτεται κατηγορηματικά. Την ίδια ώρα, η πίεση στο ΕΣΥ είναι τόσο μεγάλη, που η ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων είναι επιτακτική, για το λόγο αυτό και αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη χθεσινή σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων με περιφερειάρχες.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία, που θα φέρει κριτήρια για την ένταξη γιατρών στις εφημερίες, ειδικά σε περιοχές με έντονη πίεση.

Αναμνηστική δόση και στους κάτω των 50 ετών

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται αφενός στη σημερινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και αφετέρου στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, η οποία μεταξύ άλλων αναμένεται να εισηγηθεί τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης και για τους πολίτες κάτω των 50 ετών, 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ από την Παρασκευή, όσοι έχουν λάβει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο Lancet και βασίστηκε σε δεδομένα από το Ισραήλ, κατέδειξε ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί με 3η δόση είχαν 93% μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας, 92% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής COVID-19 και 81% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο σε σχέση με αυτούς που είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, έως και χθες πλήρως εμβολιασμένοι ήταν το 60,8% του γενικού πληθυσμού.

Οι μεικτοί χώροι στο επίκεντρο

Παράλληλα με όλο το παραπάνω πλαίσιο, στο «τραπέζι» είναι και η επαναφορά ή η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες και θα έχουν «βάση» τους μεικτούς χώρους στην εστίαση.

Πιο αναλυτικά, εξετάζονται:

Όσον αφορά τα μέτρα, τα σενάρια έχουν ως εξής:

-Να μεγαλώσουν οι αποστάσεις στους μεικτούς χώρους, από 1,5 μέτρο στα 2.

-Μείωση των ατόμων που θα κάθονται σε κάθε τραπέζι, από 10 άτομα ενδεχομένως σε 6.

-Για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για αυξημένο τέστινγκ. Δηλαδή να υποχρεούνται σε rapid test 3 φορές την εβδομάδα (από 2 σήμερα) με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

-Εξετάζεται επίσης πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.

-Προσαρμογή εξωτερικών μεικτών χώρων διασκέδασης σε πραγματικά εξωτερικούς. Για παραδειγμα τέτοιοι χώροι θα πρέπει να έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο. Αν υπάρχουν πλαϊνά, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,30 ύψος, ειδάλλως θα θεωρούνται κλειστοί χώροι.

SMS στα κινητά των ανεμβολίαστων

Στο μεταξύ, άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή SMS για την σημασία του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς εντός της εβδομάδας, σχετική νομοθετική διάταξη που θα περάσει στη Βουλή, με τη συνδρομή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, θα δώσει όλο το πλαίσιο σχετικά με τον σχεδιασμό για αποστολή των sms στα κινητά τηλέφωνα ανεμβολίαστων πολιτών.

«Στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής, την οποία θέλουμε να ξεκινήσουμε και να εφαρμόσουμε από τους εγγεγραμμένους στην άυλη συνταγογράφηση και ενόψει του κινδύνου της δημόσιας υγείας, προσπαθούμε να ενισχύσουμε και την ενημέρωση και την πρόληψη. Άρα, σε όσους είναι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα στο κάλεσμα για εμβολιασμό, θέλουμε να κάνουμε μία υπόμνηση, μία υπενθύμιση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για την χρησιμότητα του εμβολίου», πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο κ. Γεωργαντάς επεσήμανε ότι μηνύματα είχαν σταλεί και στην αρχή της καμπάνιας του εμβολιασμού, οπότε αναγραφόταν ένα προτεινόμενο ραντεβού. Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν τότε, τώρα θα αρχίσουν να αποστέλλονται στα κινητά τηλέφωνά τους sms υπενθύμισης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι μία υπενθύμιση, η οποία θα γίνεται με μία σχετική περιοδικότητα κι όχι σε καθημερινή βάση». Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι στο μήνυμα θα αναγράφεται η χρησιμότητα του ραντεβού για εμβολιασμό και πρόσθεσε πως στο σύνολο του γενικού ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί το 61,72%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 78%.

Αν σου άρεσε κάνε