Απολογισμός των ελληνογερμανικών σχέσεων πριν αλλάξει η σκυτάλη

Απολογισμός των ελληνογερμανικών σχέσεων πριν αλλάξει η σκυτάλη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:16 Δημιουργία 29/10/21, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Πιθανώς και με αυτοκριτική διάθεση για την δύσκολη περίοδο των μνημονίων, αλλά και με την πρόθεση να βοηθήσει, έτσι ώστε να ανοίξουν νέες προοπτικές στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, έφτασε αργά χθες το απόγευμα στη χώρα μας η απερχόμενη καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Η πολιτικός που με τις αποφάσεις της «σφράγισε» μια μεγάλη περίοδο στα ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά και «πρωταγωνίστησε» σε μια δύσκολη εποχή για την ελληνική κοινωνία, αναμένεται να τοποθετηθεί και για το παρελθόν, αλλά και για το μέλλον.

Χθες, η ίδια είχε την πρώτη ανεπίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο του δείπνου που της παράθεσε μαζί με τη σύζυγό τους στο σπίτι τους.

Σήμερα, Παρασκευή νωρίς το πρωί ξεκινά το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης και στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν το προσφυγικό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, η κλιματική αλλαγή και η περαιτέρω οικονομική συνεργασία Ελλάδας- Γερμανίας.

Στις 10:30 η κυρία Μέρκελ θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ αμέσως μετά (στις 10:50) θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο περιθώριό της επίσκεψής της, η Γερμανίδα Καγκελάριος, θα ανταλλάξει απόψεις με νέους που δραστηριοποιούνται στην Κοινωνία των Πολιτών, ενώ αναμένεται να δειπνήσει σήμερα το βράδυ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην οικία του.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ, κατόπιν της πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, είναι μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα. Ε

ίναι ένας απολογισμός που θα γίνει σε μια άλλη φάση τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επίσκεψή της στην Αθήνα σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάνει φυγή προς τα εμπρός. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτηση της καγκελάριου για την προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και ευρύτερα για τις ευρώ- τουρκικές σχέσεις.

Στη συνάντηση θα γίνει μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν ακόμα οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Αν σου άρεσε κάνε