Η Αθήνα διευρύνει τις διπλωματικές της συμμαχίες

Η Αθήνα διευρύνει τις διπλωματικές της συμμαχίες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:42 Δημιουργία 27/10/21, 08:38
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Συνέχεια στη διεύρυνση των συμμαχιών της χώρας δίνει η κυβέρνηση και μετά την ισχυρή αμυντική συμφωνία, τη δημιουργία του άξονα στη ΝΑ Μεσόγειο με Ισραήλ και Αίγυπτο και - φυσικά - την Κύπρο, έγινε το επόμενο βήμα με την Σαουδική Αραβία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέστρεψε χθες από το Ριάντ, προχώρησε σε σημαντικές συμφωνίες σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, ενώ πρόσφατα είχε συμφωνηθεί και η αποστολή μιας συστοιχίας πυραύλων patriot από τη χώρα μας στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, έστειλε νέα μηνύματα προς την Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας αδιέξοδη την επιθετική στάση της Τουρκίας .«Είμαστε ασφαλείς. Δεν νομίζω ότι υπάρχει γεωπολιτική απειλή. Στο τέλος της ημέρας νομίζω ότι θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει τις συμμαχίες μας. Έχουμε χαράξει τις γραμμές μας πολύ ξεκάθαρα, και ελπίζω ότι κάποια στιγμή, η Τουρκία θα συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί μας για να επιλύσουμε το ένα βασικό ζήτημα που εκκρεμεί, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο «future investment initiative».

Ακόμη, αφού υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες βάσει των διεθνών συνθηκών, σημείωσε: «Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο αλλά δεν θα εκφοβιστούμε και δεν θα δεχτούμε να παραβιαστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και πως «έχουμε ισχυρά επιχειρήματα να κερδίσουμε για δεύτερη φορά στις εκλογές το 2023».

Νωρίτερα χθες, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, στο ανάκτορο Al Yamamah, στο Ριάντ. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στην θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, προκειμένου να εδραιώσει και να προωθήσει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία.

Ο Πρωθυπουργός και ο Διάδοχος του θρόνου αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε σε δηλώσεις του ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί σταθερό και σημαντικό εταίρο, με εξαιρετικά σημαίνοντα ρόλο στην περιοχή του Κόλπου και πέραν αυτού, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Αν σου άρεσε κάνε