Κ. Μητσοτάκης: Πανευρωπαϊκή «απάντηση» στην ενεργειακή κρίση

Κ. Μητσοτάκης: Πανευρωπαϊκή «απάντηση» στην ενεργειακή κρίση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:52 Δημιουργία 22/10/21, 17:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για πανευρωπαϊκή «απάντηση» όσον αφορά στο τρελό ράλι στις τιμές της ενέργειας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξής Τύπου μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Το πρόβλημα της ενέργειας είναι πανευρωπαϊκό και αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων. Χρειάζεται πανευρωπαϊκή απάντηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος θύμισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και δήλωσε ότι είναι ευθυγραμμισμένες με το tool box της Κομισιόν. «Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι ζητούμε (σ.σ. οι ηγέτες) από την Κομισιόν να γίνει συνολική αξιολόγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να καταλήξει σε προτάσεις ως το πώς θα διορθώνονται απότομες εξάρσεις στις τιμές».

Ευχήθηκε κάποια στιγμή να γίνονται κοινές προμήθειες από την ΕΕ, όπως με τα εμβόλια, ώστε να εξασφαλίζονται καλύτερες τιμές και δήλωσε ότι ενημέρωσε για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για προμήθεια φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην δυνατότητα να αγοραστεί φυσικό αέριο (LNG) από την Αίγυπτο. Αυτό θα αεροποιείται στην Ελλάδα και θα καλύπτει εθνικές ή ευρωπαϊκές ανάγκες.

Η πράσινη μετάβαση δεν είναι υπεύθυνη για τις ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, ξεκαθάρισε. Οι ΑΠΕ είναι πολύ πιο φθηνές σήμερα από το λιγνίτη και το φυσικό αέριο.

«Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες»

Αναφερόμενος προκλήσεις της Άγκυρας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος ενημέρωσαν για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία έχει να διαλέξει τον δρόμο της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας. Γνωρίζει ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της. Θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου και τις επιπτώσεις αν συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά», σημείωσε.

«Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Μεταναστευτικό

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση γιατί το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων είναι βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό. Υπάρχει επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει την συμφωνία ΕΕ-Τουρκία και ρητή αναφορά να μην υπάρχει εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να προταθούν οι αλλαγές ώστε να προστατευτούν πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της χώρας και να εξεταστεί το θέμα της χρηματοδότησης (π.χ. ενός φράχτη στα σύνορα).

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μετατόπιση της ΕΕ σε ότι αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων, γιατί αν δεν προστατευτούν κινδυνεύει το Σύστημα Σένγκεν. Δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε το σταυρόλεξο που λέγεται «συμφωνία για τη μετανάστευση», παραδέχτηκε αλλά επεσήμανε ότι σε ότι αφορά το θέμα των εξωτερικών συνόρων υπάρχει μεγαλύτερη ταύτιση απόψεων.

Η πανδημία

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, υπάρχει επιφυλακτικότητα στους εμβολιασμούς σε πολλές χώρες. Η Ελλάδα είναι λίγο κάτω από τον μέσο όρο, πρέπει να βελτιώσουμε την επίδοσή μας στον τομέα αυτό. Συζητήσαμε για τα νέα φάρμακα που μπορούν να προσθέσουν ένα ακόμα όπλο στην προσπάθειά μας.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων τόνισε ότι έχουμε το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη: το εμβόλιο. Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες. Εχουμε πανδημία των ανεμβολίαστων, όπως λένε οι επιστήμονες ή θα κάνουμε εμβόλιο ή θα αρρωστήσουμε. Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και έκκληση στους πολίτες που δικαιούνται να κάνουν την τρίτη δόση να σπεύσουν να την κάνουν. Παράλληλα, είπε ότι εκτιμά πως η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων έχει εύλογα ερωτήματα δεν είναι αρνητές.

Η Πολωνία

Όλες οι χώρες πλην της Πολωνίας και μίας ακόμα (σ.σ. Ουγγαρία) τάχθηκαν υπέρ του ρόλου της Κομισιόν ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών κανόνων. Ζητούμε να επιλυθεί αυτή η δυσάρεστη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η συζήτηση πρέπει να γίνει σε καλό κλίμα αλλά χωρίς να απεμπολήσουμε τα νομικά όπλα που έχουμε.

Εκτίμησε ότι είναι λογικό να ξεκινά η διαδικασία με την πιο ήπια προσέγγιση και να έχει τη δυνατότητα να σκληρύνει τη στάση της.

Αν σου άρεσε κάνε