Πως «διαβάζουν» σε Μαξίμου και Πειραιώς την υποψηφιότητα Παπανδρέου

Πως «διαβάζουν» σε Μαξίμου και Πειραιώς την υποψηφιότητα Παπανδρέου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:51 Δημιουργία 21/10/21, 07:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Χωρίς κανένα επίσημο σχόλιο υποδέχτηκε η κυβέρνηση και η ΝΔ την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Αιφνιδιασμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν υπήρξε, καθώς πολλοί πιθανολογούσαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα έκανε τελικά το βήμα και για τον λόγο αυτό έγκαιρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει εντολή σε υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη να μην εμπλακούν στην εσωκομματική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ ούτε να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο, που θα μπορούσε να παρερμηνευτεί.

Ωστόσο, παρά την απουσία οποιασδήποτε επίσημης δήλωσης, και στη ΝΔ δεν κρύβουν ότι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εσωτερικές διεργασίες στο συγκεκριμένο κόμμα. Βουλευτές της πλειοψηφίας εκτιμούν ότι η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας, ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει τελικά, θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, έτσι ώστε και το ΚΙΝΑΛ να βρει ξανά τον «βηματισμό» του και να παίρνει σαφή θέση σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την χώρα.

Σε ο,τι αφορά τον κ. Παπανδρέου συγκεκριμένα, είναι σαφές ότι δεν είναι και το πλέον ....δημοφιλές πρόσωπο στη ΝΔ με δεδομένη την στάση του κατά την περίοδο 2009- 2011. Είχε επιτεθεί σφόδρα στον Κώστα Καραμανλή, αφήνοντας και «σκιές» για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας την περίοδο 2004-2009, ενώ και με τον κ. Σαμαρά, αν και παλαιοί συμφοιτητές, εντούτοις οι σχέσεις τους δεν ήταν ποτέ αρμονικές, ειδικά την περίοδο που ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει τον Φίλιππο Πετσάλνικο ως μεταβατικό πρωθυπουργό.

Επίσης, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ που εκτιμούν ότι εάν ο κ. Παπανδρέου κερδίσει στην κούρσα εκλογής αρχηγού, θα επιχειρήσει να πλησιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα της διαμόρφωσης μιας συμμαχίας των λεγόμενων δημοκρατικών δυνάμεων στην Βουλή, κάτι άλλωστε που υπαινίχθηκε και με την χθεσινή δήλωση - ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. «Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναγίνει η παράταξη μας μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων. Καταλύτης για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ, κοιτά την επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ, όχι μόνο στο επίπεδο της ηγεσίας, αλλά και σε επίπεδο στελεχών και ψηφοφόρων.

Σταθερή προσήλωση του κ. Μητσοτάκη είναι η κυριαρχία στο «πολιτικό κέντρο», κάτι που έχει πετύχει όπως φαίνεται από όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης. Εάν η εκλογική ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ δεν λύσει προβλήματα, αλλά αντιθέτως προκαλέσει εσωστρέφεια, τότε είναι πιθανόν να δημιουργηθούν φυγόκεντρες τάσεις, άγνωστο πόσες και με άγνωστες κατευθύνσεις. Για το λόγο αυτό, στη ΝΔ αναμένουν να δουν τις αντιδράσεις (εφόσον υπάρξουν) και από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι οι κ.κ. Σημίτης και Βενιζέλος.

Αν σου άρεσε κάνε