Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Τουρκία

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Τουρκία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:02 Δημιουργία 20/10/21, 07:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός γύρω από την Τουρκία, την οποία η Δύση αλλά και σημαντικές χώρες της ΝΑ Μεσογείου, απαιτούν να σταματήσει τις προκλήσεις και την επιθετική στάση που έχει υιοθετήσει εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μετά τις ΗΠΑ, τώρα και η Ευρώπη (επιτέλους) θέτει την απειλή των κυρώσεων πάνω στο τραπέζι, ενώ την ίδια ώρα Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος , υπογράφουν κοινή διακήρυξη - ασπίδα στην προκλητικότητα της Άγκυρας.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, οι κ.κ. Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Αλ Σίσι υπέγραψαν κοινό κείμενο, με το οποίο προειδοποιούν το καθεστώς Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες.

Η διακήρυξη - μήνυμα στην Τουρκία , αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Υπογραμμίσαμε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).».

«Στο πλαίσιο αυτό» - τονίζουν οι τρεις ηγέτες - «απορρίψαμε τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες από τουρκικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επίσης, επαναλάβαμε την καταδίκη μας για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και όλες τις άλλες παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

«Ως εκ τούτου, ζητήσαμε από την Τουρκία να απέχει, με συνέπεια και ειλικρίνεια, από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης ερευνητικών σκαφών έγκυρα αδειοδοτημένων από την Ελλάδα ή την Κύπρο, συμβάλλοντας έτσι σε δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για διάλογο», καταλήγει η κοινή διακήρυξη .

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του τόνισε πως η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου απλώνονται σε πολλούς κλάδους, ενώ από σήμερα προστίθενται και δύο μνημόνια συνεργασίας, αυτά που αφορούν στην ενέργεια και στους αποδήμους. Χαρακτήρισε το σχήμα των τριών χωρών ως «φάρο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε πολλά και παράλληλα πεδία δράσης, από την ενέργεια και τον τουρισμό μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και από την υψηλή τεχνολογία μέχρι το εμπόριο και τη ναυτιλία».

Το δεύτερο «χτύπημα» στην Άγκυρα, ήρθε χθες από τις Βρυξέλλες και την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τις προς ένταξη χώρες και την πρόοδο, την οποία έχουν σημειώσει. Όσον αφορά στην Τουρκία, στο κείμενο σημειώνεται ότι «σε περίπτωση ανανέωσης μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών της».

Αναμένει, επίσης, από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να υπονομεύσουν την επιστροφή στις συνομιλίες.

Αν σου άρεσε κάνε