Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση είναι σε πανικό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση είναι σε πανικό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:21 Δημιουργία 19/10/21, 21:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβιάζει το Σύνταγμα» τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σχολιάζοντας τα περί Εξεταστικών για τη «λίστα Πέτσα» και τις δημοσκοπήσεις, που έχουν προκαλέσει εκ νέου πολιτικές «δονήσεις».

«Έχουμε ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα, για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ χωρίς κριτήρια με κρατικό χρήμα και για μία υπόθεση δημοσκοπικής εταιρείας που πήρε κρατικό χρήμα και έχει παράξενα αποτελέσματα. Ζητήσαμε να ελεγχθεί και η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να ελεγχθεί», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ουδείς εξ ημών άνοιξε πόλεμο με τις δημοσκοπήσεις. Δεν ανοίξαμε όταν το 2015 έπεσαν 24 μονάδες έξω στο δημοψήφισμα. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση από τη στιγμή που καταθέσαμε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή και που όλα τα κόμματα είπαν ότι θα την υπερψηφίσουν, βρίσκεται σε ένα πανικό και ξεχνά όλα τα υπόλοιπα θέματα που έχουμε θέσει και επικεντρώνεται στις δημοσκοπήσεις. Είναι θέμα δημοκρατίας» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Δεν έδωσε δημόσιο χρήμα σε ΜΜΕ. Αντιθέτως κατηγορήθηκε επειδή θέλησε να εισπράξει χρήματα από ΜΜΕ προς το δημόσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Υπάρχει δικογραφία στη Βουλή, έρευνα από την οικονομική εισαγγελία για την εταιρεία με σοβαρές κακουργηματικές πράξεις. Όταν ο κ. Μητσοτάκης βρισκόμενος σε δύσκολη θέση και πετάει την μπάλα στην εξέδρα και ζητά διεύρυνση, τι θέλει; Να εξεταστεί και άλλη εταιρεία; Βεβαίως, να εξεταστεί. Έρχεται στη Βουλή και λέει να φτιαχτεί μία άλλη διατύπωση. Παρά το γεγονός ότι έχει πλειοψηφία στην επιτροπή δεν το αντέχει και θέλει μία ουδέτερη διατύπωση».

Οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε με νόημα: «Δεν είμαι στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη... Πρέπει όμως να σας πω ότι ένας πρωθυπουργός κάνει πρόωρες εκλογές είτε γιατί είναι βέβαιος ότι θα τις κερδίσει είτε γιατί βλέπει την κατάρρευση να έρχεται. Όσο πάει ο καιρός απομακρυνόμαστε από το πρώτο ενδεχόμενο και πάμε ολοταχώς στο δεύτερο».

ΕλληνογαλλικΉ συμφωνία

Αναφορικά με την αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία ο κ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εάν γίνει κυβέρνηση θα ζητήσει την αναθεώρησή της. «Έλληνες στρατιώτες δεν έχουν καμιά δουλειά να πολεμάνε Τζιχαντιστές στις εμπόλεμες ζώνες της υποσαχάριας Αφρικής, στο Σαχέλ, απ' όπου πρόσφατα γύρισαν 53 φέρετρά τυλιγμένα με τη Γαλλική σημαία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την πανδημία

Αναφερόμενος στην πανδημία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξέφρασε την "ανησυχία" του, που χάνεται περίπου "ένα χωριό" κάθε εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας ότι από τον Αύγουστο βρισκόμαστε στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, και παρ' όλ αυτά η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει τη λήξη" της πανδημίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για το ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 80 ετών που είναι στο 25%.

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία καμπάνια που δεν είχε στόχο "να πείσει" τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά να "αποτελέσει το όχημα προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να αποκτήσει ερείσματα σε μέσα ενημέρωσης".

"Πρέπει πρώτα-πρώτα να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι η πολιτική που ακολούθησε όλους τους προηγούμενους μήνες, η πολιτική του να βαυκαλίζεται και να ωραιοποιεί μια πραγματικότητα θέλοντας να πάρει τα εύσημα ότι νίκησε την πανδημία, ήταν αποτυχημένη", τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι στην όλη του στρατηγική, "είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του το μικροκομματικό, μικροπολιτικό όφελος".

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο τρόπος που επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν είναι αποτελεσματικός, σημειώνοντας ότι «δεν πείθονται έτσι οι ανεμβολίαστοι».

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι αν και το εμβόλιο είναι όπλο κατά του κορωνοϊού, «δεν θα ξεμπερδέψουμε έτσι εύκολα από την πανδημία».

Ερωτηθείς για το ζήτημα των παρελάσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και κατά πόσο αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν εν μέσω πανδημίας όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι είναι θετικός στην πραγματοποίηση των παρελάσεων, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να γίνουν με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Τέλος, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και την Κεντροαριστερά εν γένει, μετά και την υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας αφού εξέφρασε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στην κυρία Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ωστόσο θα ήταν άκομψο να εκφράσω άποψη ή επιλογή υπέρ κάποιου υποψηφίου».

Αν σου άρεσε κάνε