«Μονομαχία» Μητσοτάκη -Τσίπρα για την πανδημία: «Η Ελλάδα ξαναγίνεται μια κανονική χώρα»

«Μονομαχία» Μητσοτάκη -Τσίπρα για την πανδημία: «Η Ελλάδα ξαναγίνεται μια κανονική χώρα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:37 Δημιουργία 18/10/21, 10:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με μια αναφορά στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και την περιπέτεια με την υγεία της, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της απάντησής του στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Μιας και η σημερινή συζήτηση αφορά την υγεία επιτρέψτε μου και από αυτό το βήμα να μεταφέρω εκ μέρους της ΚΟ της ΝΔ τις ειλικρινείς μας ευχές στην κα Γεννηματά. Έδωσε και δίνει το μεγαλύτερο αγώνα με τη μεγαλύτερη αξιοπρέπεια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μπαίνοντας στη συνέχεια στην ουσία της επίκαιρης ερώτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απαντώντας στην ερώτηση και όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης νωρίτερα: «Δήθεν η κυβέρνηση, είπατε, έχει σφυρίξει τη λήξη του πολέμου κατά της πανδημίας. Που το είδατε γραμμένο αυτό; Από πού προκύπτει; Η κυβέρνηση προτάσσει την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, εγώ κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα με το υγειονομικό επιτελείο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση η οποία διατρέχει το σύνολο της πολιτικής σας. Τα πραγματικά δεδομένα αφορούν τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας από την πρώτη στιγμή που αυτή χτύπησε τη χώρα μας» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας την απάντησή του ο πρωθυπουργός, σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. «Και είναι πάρα πολύ όχι άδικο, είναι λάθος να απομονώνετε τι συμβαίνει στη χώρα για κάποιες εβδομάδες και να μη βλέπετε τη μεγάλη εικόνα. Δεν παρουσιάζουμε καμία υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω covid. Η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όπως δηλώνουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας όσοι νοσούν βαριά, δυστυχώς διασωληνώνονται, πολλοί από αυτούς καταλήγουν, είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι» τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Η πραγματικότητα για την οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, είναι ότι η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κορονοϊού είναι το εμβόλιο. Οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν από 13 έως 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή. Έχουν γίνει παραπάνω από 6,6 δισ. δόσεις σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα οι βλαβερές συνέπειες του covid συνοδεύουν τον ασθενή για πολλά χρόνια ακόμα».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «Ο εμβολιασμός ανακουφίζει το σύστημα υγείας. Κάνατε μία σύγκριση μεταξύ πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύματος. Με τα ποσοστά εμβολιασμού που έχει η χώρα, σε σχέση με το 2ο ή 3ο κύμα, έχουμε σημαντικά λιγότερες νοσηλείες με αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων».

«Όσο για τη δημόσια υγεία, αρκεί να ακουστεί μία πρόσφατη εκτίμηση των επιστημόνων. Αν οι ενήλικοι άνω των 60 είχαν εμβολιαστεί στο 95% αντί του 80% που δυστυχώς είναι σήμερα, οι διασωληνωμένοι αντί για 360 θα ήταν λίγο παραπάνω από 50» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε στοιχεία από την πανδημία. «Το ίδιο ισχύει και για συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Χάσαμε τρεις συμπολίτες μας ανεμβολίαστους 28, 30 και 39 ετών. Τι άλλο πρέπει να πούμε για να πείσουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και επιβεβλημένο» είπε και συμπλήρωσε: «Η ίδια η ζωή δείχνει ξεκάθαρα, ποιοι και που κινδυνεύουν. Όσο πιο πολλοί είναι οι εμβολιασμένοι σε μια περιοχή, τόσο λιγότερες οι νοσηλείες και οι απώλειες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχει και περισσότερους αρρώστους και θανάτους. «Η Κρήτη κατάφερε και κάλυψε το χαμένο έδαφος» είπε και συμπλήρωσε «Τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές. Χρέος όλων μας να πείσουμε όσους διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα για το καλό τους και για το καλό των γύρω τους.

Η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν».

«Είναι και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι στα 6,6 εκ συμπολιτών μας που έσπευσαν να εμβολιαστούν. Η Πολιτεία θα συνεχίζει να φροντίζει και τους πολύ λιγότερους που δεν έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε στη συνέχεια της απάντησής του ο πρωθυπουργός.

«Παντού στον πλανήτη η υγειονομική μάχη υπήρξε εθνική υπόθεση. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω για το τι έγινε στην πατρίδα μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε «τα επιλεκτικά δεδομένα έγιναν πολύ συχνά αντικείμενο φτηνής αντιπολίτευσης. Με μία ρητορική που δηλητηριάζει την κοινή γνώμη, σπέρνει σύγχυση και εμποδίζει την υπέρβαση της κρίσης. Η σημερινή επίκαιρη ερώτηση που υπογράφει ο κ. Τσίπρας καταφέρνει να τα χωρέσει όλα. Ένα δεν περιέχει. Κάποια σοβαρή, τεκμηριωμένη πρόταση με ρεαλιστικές λύσεις».

«Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά δεδομένα, στη χώρα μας έχουν λάβει μία δόση περισσότεροι από 6,5 εκάτ. συμπολίτες μας. Είναι ποσοστό το οποίο και σήμερα, αν συγκρίνει κανείς με τις προθέσεις των πολιτών το Δεκέμβριο του 2020, είναι υψηλότερο», σημείωσε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ασφαλώς και θα θέλαμε να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα» σημείωσε και συμπλήρωσε. «Τι σημαίνουν αλήθεια αυτά τα δεδομένα; Είναι μια συνειδητή πολιτική αστοχία; Κοινωνική κόπωση; Πολιτιστικές ή ενδεχομένως θρησκευτικές ιδιαιτερότητες; Είναι όλα αυτά αλλά και η υπονόμευση ενός μετώπου κοινής λογικής που θα έπρεπε να είναι εξ αρχής αρραγές».

«Είμαι ανοικτός να συζητήσω όλα τα παραπάνω» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Ποτέ δεν ίσχυσε το πρώτο και αντίθετα ζει και βασιλεύει το τελευταίο. Η Πολιτεία με λάθη ίσως αλλά με συνέπεια επιτέλεσε το καθήκον της. Εσείς της αντιπολίτευσης υπηρετήσατε το δικό σας; Προσπερνώ την αρχική φάση της πανδημίας όταν στελέχη σας ζητούσαν να γίνει το καρναβάλι της Πάτρας. Ούτε επικαλούμαι τον υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ. Και κάνω πως ξεχνώ που κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία ζητούσατε να κλείσουν, και κάθε φορά που έκλειναν ζητούσατε να ανοίξουν. Προσπερνώ την άγνοιά σας για τα τεστ, τις διαδηλώσεις για τις οποίες αναλαμβάνατε την ευθύνη. Τα αφήνω πίσω όλα αυτά για να φτάσω στο κρίσιμο ζήτημα που είναι τα εμβόλια».

Και συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε: «Στην αρχή μας λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Μετά ότι ξεστοκάρονται, οδηγώντας στην υπονόμευση ενός εκ των εμβολίων. Να αφήσω στην άκρη αυτά που λέγατε ότι μπορούν να αντικατασταθούν με εμβόλια Ρωσίας ή Κούβας και ότι υπάρχει κάποιο μαγικό φάρμακο το οποίο εμείς για κάποιο λόγο δεν το δίνουμε στους πολίτες. Ένα από αυτά είναι ένα κτηνιατρικό που ο κ. Πολάκης έλεγε γιατί δεν τον δίνουμε όταν ο CDC έλεγε ότι είναι για αγελάδες και μοσχάρια» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε τον εμβολιασμό. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας υπήρξε πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, εμβολιάστηκε μόνο με το ζόρι όταν δεν μπορούσε να ασκεί τα καθήκοντά του ως γιατρός».

Συμπληρώνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε «Το ελληνικό κράτος επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον του δίνοντας πρόσβαση σε όλους σε όποιο εμβόλιο ήθελαν να κάνουν».

«Κάνατε σύγκριση με Πορτογαλία» συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για να συμπληρώσει: «Πράγματι είναι μοντέλο, αλλά στην Πορτογαλία δεν υπήρξε ποτέ η πραγματική αμφισβήτηση της προσπάθειας εμβολιασμού. Παντού οι αντιεμβολιαστικές φωνές προέρχονται από τα άκρα. Εσείς ανεχτήκατε, ενθαρρύνατε μέσα στο κόμμα σας κ. Τσίπρα να υπάρχει διγλωσσία. Κάθε φορά που κάναμε προσπάθεια να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού, είχατε και μια κριτική. Ανακαλύψατε την προαιρετική υποχρεωτικότητα. Προσπαθώ να σκεφτώ αυτούς του 20 μήνες αν υπήρχε κάτι, έστω ένα που να έκανε η κυβέρνηση, και να είπατε ότι ήταν σωστό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για ποιο αρραγές μέτωπο μιλάμε όταν το κάθε «ναι» της κυβέρνησης ακολουθούσε ένα «όχι» της αντιπολίτευσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είχατε πει ότι θα κάνετε καμπάνια υπέρ του εμβολίου. Λόγια του αέρα» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Και πράγματι έχουμε περιοχές όπου δυστυχώς έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τον απόλυτο συσχετισμό ποσοστών διασωληνώσεων με τα ποσοστά εμβολιασμού. Δυστυχώς η Βόρεια Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους. Αναφερθήκατε στην εμπλοκή της πρωτοβάθμιας υγείας. Θα συμφωνήσω. Όταν όμως δώσαμε κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς, 50 ευρώ ανά εμβολιασμό στο σπίτι και 20 στο ιατρείο, μόλις 206 ανταποκρίθηκαν».

«Έχουμε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με τον ευρωπαίκό μέσο όρο. Ξαναρωτάω τι προτείνετε; Ρωτάω, έπρεπε να κάνουμε καμπάνια επικοινωνίας και ενημέρωσης; Χρειάζεται ενημέρωση της κοινής γνώμη; Απαντήστε ευθέως κ. Τσίπρα. Τι διαφορετικό θα κάνατε αν εσείς βρισκόσασταν στη θέση που βρίσκομαι εγώ» ρώτησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή.

«Μπορούμε και σήμερα να πείσουμε μισό με ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Πρώτη προτεραιότητα η ομάδα άνω των 60 και δεύτερη οι νέοι από τα 13 μέχρι τα 25» είπε και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ρώτησε: «Πότε είδατε δελτίο ειδήσεων για τελευταία φορά κύριε Τσίπρα; Δεν υπάρχει μέρα όπου τα νούμερα των θανάτων να μην εμφανίζονται στα δελτία ειδήσεων. Και καλά κάνουν. Από πού προκύπτει ότι δήθεν η κυβέρνηση έχει εξαγοράσει τα μέσα ενημέρωσης για να μπορέσει να πετύχει τη σιωπή τους; Θα περίμενα και σήμερα κ. Τσίπρα λίγη περισσότερη συγκρότηση και δημιουργική κατάθεση προτάσεων ώστε να μπορέσετε να διαψεύσετε και αυτούς που σας κατηγορούν ότι σε κάθε δυσκολία εσείς βλέπετε και μία ευκαιρία. Σας διαψεύδει η κανονικότητα και η Ελλάδα ξαναγίνεται μια κανονική χώρα» συμπλήρωσε.

Δευτερολογία Αλ. Τσίπρα

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού έλαβε τον λόγο ο κ. Τσίπρας για την δευτερολογία του λέγοντας πως είναι, κρίμα, γιατί όπως είπε «έκανε την πιο ασυνάρτητη ομιλία που έχει κάνει όσο καιρό τον παρακολουθώ». «Είναι θράσος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως το μόνο που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ήταν να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή στήριξε τον εμβολιασμό και τα lockdown. Στήριξε ακόμα και την προσωρινή στέρηση των προσωπικών ελευθεριών», είπε ο κ. Τσίπρας. «Έρχεστε τώρα εμάς εδώ να μας κατηγορήσετε ότι δεν βάλαμε πλάτη. Σε ποια χώρα ζείτε, είστε πρωθυπουργός 20 μήνες τώρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν στα κανάλια και να λένε ψευδείς ειδήσεις και ανοησίες», είπε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως «μέσω της λίστας Πέτσα, που είναι προφανώς λίστα Μητσοτάκη, ο άνθρωπος είναι αυτοφωράκιας».

«Αντιμετωπίζετε και την πανδημία, δυστυχώς με την ίδια ελαφρότητα, να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη και με μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η πανδημία θα έπρεπε να είναι κοινός τόπος για όλους προκειμένου να σώσουμε ζωές. Δεν αλλάξατε άποψη, με λοιδορήσατε, ενώ κατέθεσε μία σειρά προτάσεων. Προτείνουμε ό,τι κάνουν σε όλο τον κόσμο. Να προχωρήσουμε προγράμματα ψηφιοποίησης. Να πάρουμε γιατρούς και νοσηλευτές», είπε ο κ. Τσίπρας.

Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα υπάρχει μείωση 900 εκατ. ευρώ στα χρήματα που κατευθύνονται προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στην συνέχεια η συζήτηση πήγε και στα της κακοκαιρίας λέγοντας «ποιος φταίει, θα αναλάβετε επιτέλους ευθύνη; Ο μόνος που δεν φταίει είστε εσείς. Όλο το Σαββατοκύριακο ακούγαμε τον κ. Πατούλη να κατηγορεί την κυβέρνηση, την κυβέρνηση να κατηγορεί την περιφέρεια». Κλείνοντας έκανε αναφορά στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ τον κ. Λέκκα ο οποίος, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, τόνισε πως η βροχόπτωση δεν ήταν ακραία, ήταν έντονη αλλά όχι ακραία.

«Είστε απών και κρύβεστε», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Δευτερολογία Κ. Μητσοτάκη

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως χρησιμοποίησε το «κατ εξοχήν επιχείρημα των αντιεμβολιαστών».

«Αυτό το 12% που καταλήγει στις ΜΕΘ το χρησιμοποιούν οι αντιεμβολιαστές και ήρθατε εδώ να το χρησιμοποιήσετε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η πιθανότητα να ασθενήσει κάποιος εμβολιασμένος με κορωνοϊό είναι ίδια με την εποχική γρίπη. «Θα σας παρακαλέσω να μην το χρησιμοποιήσετε αυτό το επιχείρημα εκτός εάν θέλετε να απευθυνθείτε στο κοινό των αντιεμβολιαστών στο οποίο είστε πρώτοι με διαφορά από τον δεύτερο όπως δείχνουν οι μετρήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν έχω την δυνατότητα να υποχρεώσω όλους τους Έλληνες να εμβολιαστούν. Ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες της επιλογής του. Όπως έκαναν ορθή επιλογή 6,5 εκατομμύρια πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως το ΕΣΥ έχει τις δυνατότητες να αντεπεξέλθει και δεν πρόκειται το σύστημα να μετατραπεί σε μονοθεματικό όπως έκαναν όλες οι χώρες κατά την πανδημία.

«Δεν μπορείτε να αμφισβητείτε τα πραγματικά δεδομένα, όπως ότι διπλασιάσαμε τα κρεβάτια ΜΕΘ. Μας παραδώσατε ένα ΕΣΥ με ελλείψεις. Φτάσαμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πηγαίνετε στα νοσοκομεία να δείτε. Είναι αλήθεια ή ψέμματα αυτά; Είναι κυβερνητική προπαγάνδα; Όσα κάναμε για το ΕΣΥ είναι παρακαταθήκη και για μετά τον Covid. Δεν μπορεί να ερχόμαστε εδώ και να μηδενίζουμε την προσπάθεια αυτή», είπε ο πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια τόνισε πως τα σχολεία άνοιξαν υποδειγματικά και έχουμε λιγότερα κρούσματα σε αυτές τις ηλικίες απ ότι τον Αύγουστο. «Έτσι άνοιξαν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια», είπε και συμπλήρωσε πως όποιος δεν έχει εμβολιαστεί πλέον δεν θα έχει πρόσβαση σε κοινωνικές δραστηριότητες όπως η διασκέδαση.

Απαντώντας για το θέμα της υπερβάλλουσας θνητότητας ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως είναι ανυπόστατα τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά να χρησιμοποιείτε τα στοιχεία από το ληξιαρχείο. Είναι σαν να σας κατηγορώ πως από το 2016 στο 2017 που αυξήθηκαν κατά 6.000 οι θάνατοι, φταίτε εσείς», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός είπε πως κανείς δεν θα είχε αντίρρηση η έρευνα αυτή να ξεκινήσει από το 2021. «Προτείνω λοιπόν, να συμφωνήσουμε σε αυτήν την αίθουσα σε μία πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, πως πρέπει να ερευνηθεί η χρηματοδότηση και ενδεχόμενη η χειραγώγηση δημοσκοπήσεων. Και εκεί κύριε Τσίπρα θα τα ψάξουμε όλα. Απ όσο γνωρίζω έχουν γίνει καμμιά 300αριά δημοσκοπήσεις από τότε που εκλέχθηκα εγώ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες έπεσαν μέσα εκτός από τις δημοσκοπήσεις σαν και αυτές του Documento που έδιναν διαφορά 2,3 μονάδες. Να δούμε τις εταιρείες που ξεφύτρωσαν και στην συνέχεια εξαφανίστηκαν μετά από μία δημοσκόπηση. Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε με 8 μονάδες διαφορά, αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πολιτική κ. Τσίπρα με ψέματα και στατιστικά στοιχεία επεξεργασμένα για να παρουσιάσετε ψευδή εικόνα της πραγματικότητας, είναι επικίνδυνη για την χώρα. Πληρώσαμε ακριβά τα ψέματα και τις αυτραπάτες. Εχουμε όλοι υποχρέωση να ωριμάσουμε και ξεφύγουμε από αυτές τις λογικές. Αν πιστεύετε ότι πρέπει να επενδύετε διαρκώς στην ένταση και καταστροφή και να λέτε όχι σε όλα. Από τα μέτρα ανακούφισης έως την ιστορική αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, σας λέω ότι δεν σας κάνει καλό. Σε εμένα μπορεί να κάνει καλό αλλά δεν κάνει καλό στην χώρα. Πρέπει να αποφασίσουμε τι χώρα θέλουμε. Ευρωπαϊκή σοβαρή ώριμη που στα δύσκολα θα δείχνει τον καλό της εαυτό ή χώρα εγκλωβισμένη σε συγκρουσιακή τοξικότητα με κόμματα που επενδύουν στην κοινωνική ένταση».

«Ως πρωθυπουργός θα κάνω τα πάντα για να αφήσω την τοξικότητα στο περιθώριο. Σας καλώ να κάνετε το ίδιο ως ελάχιστη πράξη στοιχειώδους πολιτικής ευθύνης» έκλεισε ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε