Στρατηγική προώθησης των εμβολιασμών στη Β. Ελλάδα

Στρατηγική προώθησης των εμβολιασμών στη Β. Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:25 Δημιουργία 11/10/21, 16:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η αύξηση των εμβολιασμών τη στιγμή που σχεδόν 600.000 συμπολίτες μας, άνω των 60 ετών, παραμένουν ανεμβολίαστοι, κινδυνεύοντας να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κορονοϊό ανά πάσα στιγμή, με αβέβαιες συνέπειες, βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού, ενώ οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν, ευνοώντας τη διασπορά του ιού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα βρίσκεται από αύριο, Τρίτη έως και την προσεχή Πέμπτη στη Β. Ελλάδα, η οποία παρουσιάζει επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα καθώς και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ο κ. Θεμιστοκλέους θα επισκεφθεί περιοχές της Μακεδονίας και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υγειονομικούς, καθώς και με φορείς της περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αντικείμενο τις προωθούμενες ενέργειες για την εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία από νωρίς το πρωί της Δευτέρας επισκέπτεται νοσηλευτικά ιδρύματα της Β. Ελλάδας. Η ίδια βρέθηκε στην πόλη της Δράμας το μεσημέρι και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη, όπου συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της πόλης.

Η υφυπουργός σε δηλώσεις της από τη Δράμα εξέφρασε την ανησυχία της για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στην περιοχή, κρούοντας τον κίνδυνο για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Η ίδια επεσήμανε ότι τα δυο τελευταία χρόνια «το σύστημα υγείας έχει υποστεί μια μεγάλη πίεση, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν φτάσει στα όριά τους και ο μόνος τρόπος για να βοηθήσουμε την κατάσταση είναι να εμβολιαστούμε, ώστε να έχουμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερα ποσοστά που χρίζουν νοσηλείας».

Σημειώνεται ότι σχεδόν 600.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος σημείωσε ότι τα εμβολιασμένα άτομα έχουν 29 φορές μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας, αν κολλήσουν κορονοϊό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Κυριακή κι αναφερόμενος στο νέο καθεστώς ελευθερίας των εμβολιασμένων, ο ίδιος τόνισε ότι θα προτιμούσε αυτό να είχε γίνει ένα μήνα μετά, ώστε να έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, για να περιοριζόταν ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος μετάδοσης.

Επεσήμανε, πάντως, πως το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις συναθροίσεις μεταξύ εμβολιασμένων, αλλά στο αν νοσήσει κάποιος εμβολιασμένος και μεταφέρει τον κορονοιό σε σπίτι, που μπορεί να συζεί με ανεμβολίαστους ηλικιωμένους γονείς, καθώς περίπου 600.000 άτομα άνω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστα και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Σημείωσε ότι η πλειοψηφία των νεκρών στην χώρα μας λόγω της πανδημίας είναι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών. «Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η άρση των απαγορεύσεων δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις.

Για τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών και τον τοίχο ανοσίας με βάση αυτόν, ο κ. Μόσιαλος, εξήγησε πως δεν θα φτάσουμε σε τοίχος ανοσίας με την παραλλαγή δέλτα. Τόνισε πως το θέμα είναι να ελέγχουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο την πανδημία έτσι ώστε να περιοριστεί η επίπτωση του ιού σε πολύ χαμηλά επίπεδα από εδώ και εμπρός.

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό για πάρα πολλά χρόνια με την σημερινή του μορφή μέχρι να εξασθενήσει και να μην το θεωρούμε τόσο σοβαρό» είπε χαρακτηριστικά.

Αν σου άρεσε κάνε