Ελληνογαλλική συμφωνία: Τα «όπλα» Μητσοτάκη στη «μάχη» της Πέμπτης στη Βουλή

Ελληνογαλλική συμφωνία: Τα «όπλα» Μητσοτάκη στη «μάχη» της Πέμπτης στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:43 Δημιουργία 05/10/21, 07:20
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το στίγμα των προθέσεων του ενόψει και της συζήτησης που θα διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας, έδωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έκανε λόγο για συμφωνία «χωρίς προηγούμενο για τη χώρα».

«Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία προφανώς και θωρακίζει τις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς συνοδεύεται και από την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων φρεγατών για το στόλο μας, σε συνέχεια μάλιστα των 24 μαχητικών Rafale που ενισχύουν την Πολεμική Αεροπορία μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλύοντας τα άρθρα της συμφωνίας, ο ίδιος περιέγραψε ως εξής τα δύο σημαντικά στοιχεία της: «Πρώτον, ότι εκτός από το αμυντικό έχει και ένα θετικό οικονομικό αποτύπωμα, γιατί ενώ στοίχισε πολύ λιγότερο από τα ποσά της αρχικής προσφοράς, η προμήθεια αυτή μπορεί να υπηρετηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο διαθέτουμε. Δηλαδή περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει. Και δεύτερον, φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο μίας μεγάλης πρωτοβουλίας της Ευρώπης του αύριο».

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει τις ίδιες τις προβλέψεις της ελληνογαλλικής συμφωνίας ως «όπλα» έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τη συμφωνία, εάν δεν γίνουν οι αλλαγές που έχει ζητήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τις θέσεις που έχει εκφράσει, καθώς θεωρεί ότι η συμμαχία με τη Γαλλία σε πολλαπλά επίπεδα, δίνει στη χώρα μας την ασπίδα, που χρειάζεται απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.

Παράλληλα, θεωρεί ότι η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του Ευρωστρατού, επιλογή που στηρίζει σταθερά η χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφράσει την ελπίδα, η συμφωνία αυτή να τύχει διακομματικής στήριξης, κάτι που αυτή την ώρα δεν φαίνεται ότι θα συμβεί με δεδομένους τους αστερίσκους, που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου και της τοποθέτησης του, ο πρωθυπουργός απέρριψε εκ νέου τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον δύο φορές τοποθετήθηκε για το θέμα, κόβοντας κάθε σχετική συζήτηση – σεναριολογία.

Ειδικότερα, αφού χαρακτήρισε την όποια συζήτηση για εκλογές «άκυρη και άκαιρη», έκανε λόγο για ατζέντα προοπτικής που «απαντά και στους ψευτολεονταρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εκλογών».

«Όπως έχω πει επανειλημμένα, αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας παράλληλα πως «τώρα κλείνει μία γόνιμη διετία εγκαινιάζοντας μία νέα, ακόμα πιο αισιόδοξη για όλους. Και αυτή μάλιστα θα έχει και έναν ευρύτερο ορίζοντα».

«Η σχετική παραφιλολογία λοιπόν, είναι και άκαιρη και άκυρη. Θα έλεγα ότι μερικές φορές είναι και διαβρωτική για τη δουλειά την οποία πρέπει να κάνουμε. Γι’ αυτό και σε όλη αυτή την κενολογία εμείς απαντάμε με εργασία», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε