Γιατί αναβλήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

Γιατί αναβλήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:06 Δημιουργία 24/09/21, 07:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την επιλογή να μην παραστεί στην προγραμματισμένη ξενάγηση στον Ground Zero και τον ναό του Αγίου Νικολάου και ως εκ τούτου, να μην συναντηθεί ούτε σε αυτό το πλαίσιο με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, έλαβε ο πρωθυπουργός.

Επισήμως ως αιτία της αναβολής προβλήθηκε η προσθήκη στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη η συνάντηση με τη διευθυντική ομάδα (editorial board) της Wall Street Journal.

Ωστόσο, η αναβολή ερμηνεύεται, ως έμπρακτη ένδειξη της δυσαρέσκειας της κυβέρνησης για την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού τη Τουρκίας», όπου θα παρευρίσκονται Ερντογάν και του Τατάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την κίνηση του κ. Ελπιδοφόρου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ματαίωσε την επίσκεψή του στο αρχιεπισκοπικό, ενώ από την πλευρά της Αθήνας διέρρευσε η ματαίωση συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, λόγω του βεβαρυμένου προγράμματος του πρωθυπουργού, όπως είχε ειπωθεί.

Nωρίτερα χθες, πάντως, είχε τοποθετηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπο Γιάννης Οικονόμου, καθιστώντας σαφή τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για την επιλογή του αρχιεπισκόπου να φωτογραφηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον ηγέτη του ψευδοκράτους.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, μετά την εισαγωγική του τοποθέτηση, είπε χαρακτηριστικά πως «μας ενόχλησε η κίνησή του» και συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της».

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και Λευκωσία δεν πείστηκαν από τις δικαιολογίες που προβλήθηκαν από πρόσωπα του περιβάλλοντος του Σεβασμιώτατου ότι δεν γνώριζε, ποιοι θα ήταν παρόντες στην εκδήλωση για το «σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, ενώ ταυτόχρονα ενοχλήθηκαν από δημοσιεύματα περί φιλοδοξιών του κ. Ελπιδοφόρου για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Αθήνα θα αναμείνει ο χρόνος να δείξει, εάν επρόκειτο περί λάθους εκτίμησης της αρχιεπισκοπής και δεν πρόκειται να τεντώσει άλλο το σχοινί.

Άλλωστε, με την κίνηση του κ. Μητσοτάκη να μην παραστεί σήμερα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, θεωρείται ότι το μήνυμα που εκπέμπεται είναι απόλυτα σαφές.

Αν σου άρεσε κάνε