Ν. Παναγιωτόπουλος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις έδρασαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών σύμφωνα με τα αιτήματα της ΓΓΠΠ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις έδρασαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών σύμφωνα με τα αιτήματα της ΓΓΠΠ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:53 Δημιουργία 17/09/21, 13:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι Ένοπλες Δυνάμεις διέθεσαν άμεσα όλες τις δυνάμεις τους, σε προσωπικό, μέσα και υλικά, ό,τι ζητήθηκε και όποτε ζητήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας, νωρίτερα σήμερα, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα, για τη συμμετοχή των εναέριων μέσων και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

«Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ευρύτατη, έγινε σύμφωνα με τις ανάγκες και τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει ποια είναι η αιτία που δεν διατέθηκαν εγκαίρως τα εξήντα τρία οχήματα και τα τριάντα εννέα αεροσκάφη και άρχισαν να είναι διαθέσιμα μετά τις 5 Αυγούστου. Επίσης, ζήτησε να ενημερωθεί «για ποιον λόγο διατέθηκε μέχρι περίπου το ένα δέκατο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και μέσων.

«Δεν μπαίνω στη συζήτηση για το πόσο φταίει η ΕΑΒ. Υπάρχει όμως το ερώτημα για το τι ενέργειες είχατε κάνει ως υπουργείο 'Αμυνας για το ζήτημα της ΕΑΒ και κυρίως, τι σχεδιασμός είχε γίνει και αν είχε γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2021, όπως οφείλατε, για το ζήτημα της αντιπυρικής περιόδου, έτσι ώστε αντί να έχουμε τελικά δεκαοκτώ καναντέρ που έπρεπε να είναι διαθέσιμα, είχαμε μόλις έξι», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε σχέση με τα εναέρια μέσα, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είπε ότι η μέγιστη διαθεσιμότητα ανήλθε στα τριάντα τρία αεροσκάφη, πέραν των λοιπών ιπτάμενων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν σε αποστολές επιτήρησης και κάλυψης αναγκών διοικητικής μέριμνας.

Όσον αφορά τα Canadair, είπε ότι αυτά που διατέθηκαν κατά το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο ήταν έξι και οκτώ, αντίστοιχα, η συντήρησή τους ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο «και πραγματικά, αυτά που λειτούργησαν συνέβαλλαν τα μέγιστα, αν και κανείς μπορεί να ισχυριστεί ότι και εκατό Canadair να είχε διαθέσιμα η Πολεμική Αεροπορία για την κατάσβεση, εκείνες τις μέρες, με εκατόν είκοσι, εκατόν τριάντα πυρκαγιές που ξεσπούσαν ή εξελίσσονταν κατά μέσο όρο, είναι αμφίβολο αν και αυτά θα επαρκούσαν».

Είπε επίσης, ότι τρία Chinook είναι αυτά που διατίθενται για την κατάσβεση. «Διαθέτουμε περισσότερα. Κάποια είναι διαθέσιμα, κάποια όχι. Είχαμε κάποια διαθέσιμα, λιγότερα από τον συνολικό αριθμό των Chinook, αλλά -ξέρετε- όταν αγοράζαμε τα επιπλέον δεν αγοράζαμε και επισκευαστικές δυνατότητες», σημείωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Επίσης, όταν αγοράζαμε καινούργια Chinook δεν αγοράζαμε κατά την προσφιλή συνήθεια των προηγουμένων και συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης. Η σύμβαση εν συνεχεία για υποστήριξη των Chinook πέρασε το 2020 και επιτρέπει την απρόσκοπτη ροή σε ανταλλακτικά και άρα τη συντήρηση», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, σημειώνοντας την επιβάρυνση των Chinook στις αεροδιακομιδές, σε κάθε περίπτωση, όμως, ο αριθμός που προβλέπεται από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, διατέθηκε.

Σε σχέση με τα δεκαοκτώ Πετζετέλ, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είπε ότι όλα ή περίπου όλα ήταν διαθέσιμα και έκαναν και κατασβεστικό έργο.

Σε σχέση με τις χερσαίες δυνάμεις, ο υπουργός ανέφερε ότι «χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κινητοποιήθηκαν, σε μια κινητοποίηση η οποία, ως προς το εύρος της, ήταν μεγαλύτερη από ποτέ».

«Το αποτέλεσμα είναι δεδομένο, αλλά νομίζω ότι η αντίληψη, η κρίση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεπλάκησαν εξαιρετικά καθυστερημένα, αδικεί πραγματικά όλον αυτόν τον τεράστιο όγκο των στελεχών που κινητοποιήθηκαν και τα έδωσαν όλα, προσπαθώντας να συνδράμουν την κοινωνία και να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

«Εννοείται ότι ήταν εξαιρετικά σημαντικές οι προσπάθειες όλου του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και συνέβαλαν σημαντικά στον όποιο περιορισμό υπήρξε της καταστροφής. Κανείς δεν αντιλέγει σε αυτό. Το ερώτημα τι σχεδιασμός υπήρχε στο υπουργείο 'Αμυνας και πόσα μέσα ήταν διαθέσιμα και πότε διατέθηκαν. Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας και πρόσθεσε: «Υπήρξε μεγάλη προσπάθεια ωραιοποίησης τις ημέρες εκείνες για το πόσα μέσα έχουμε. Να θυμίσω το εκπληκτικό του κ. Σκέρτσου, ότι έχουμε εβδομήντα αεροσκάφη και ελικόπτερα διαθέσιμα, το οποίο πολύ γρήγορα αποδείχτηκε ότι ήταν μια φούσκα. Καταλήξαμε από τα εβδομήντα στα πενήντα, μετά στα σαράντα, στα είκοσι, υποτίθεται, που ήταν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα και δυστυχώς, δεν ισχύει ούτε αυτό».

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας προέτρεψε τον βουλευτή να μελετήσει τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ για τη συνολική συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο από 2 έως 12 Αυγούστου. «Θα δείτε ότι οι συνολικές ροές πτήσης από τα εναέρια μέσα ξεπερνούν τις χίλιες διακόσιες. Είναι νούμερα που θα μπορούσαμε να συναντήσουμε σε κάποια πολεμική αναμέτρηση οι τόσες έξοδοι αεροσκαφών, οι τόσες ώρες πτήσης. Περίπου αυτό ήταν το φαινόμενο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, με όρους πολεμικής αναμέτρησης» απάντησε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόσθεσε: «Όντως, στη σύσκεψη της 5ης Αυγούστου, αποφασίστηκε η περαιτέρω εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων. Όμως, η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων αποφασίζεται και διατάσσεται όταν αυτό μας ζητηθεί. Όταν δηλαδή μας πουν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι χρειαζόμαστε "αυτά" και "αυτά" και "αυτά". Και εμείς ήδη, προληπτικά, είχαμε ενεργοποιήσει πέριξ των στρατοπέδων ομάδες επιτήρησης, είχαμε διαθέσει τις πρώτες ομάδες του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ, είχαμε αυξήσει τους βαθμούς ετοιμότητας και τη συμμετοχή, είχαμε καλέσει μέσα στα στρατόπεδα, στην Αττική και τη Βοιωτία, επιπλέον άτομα, προκειμένου να ανταποκριθούν αν ανέκυπτε η ανάγκη, όπως και ανέκυψε».

Αν σου άρεσε κάνε