«Ζεσταίνεται» δεύτερο «πακέτο» μέτρων στήριξης

«Ζεσταίνεται» δεύτερο «πακέτο» μέτρων στήριξης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:16 Δημιουργία 16/09/21, 07:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με «όπλα» τις θετικές αξιολογήσεις των αγορών, τον δανεισμό της χώρας με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, αλλά και την «έκρηξη» ανόδου του ΑΕΠ, η κυβέρνηση προετοιμάζει μεθοδικά ένα δεύτερο «πακέτο» μέτρων στήριξης, το οποίο - ανάλογα και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και της ευρύτερης οικονομικής κατάστασης - θα παρουσιάσει στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι θετικές ειδήσεις που έρχονται από το εξωτερικό δημιουργούν ένα αίσθημα ασφαλείας στους επενδυτές (Έλληνες και ξένους), διευρύνουν τον δημοσιονομικό χώρο για παροχές και φοροελαφρύνσεις, ενώ παράλληλα υψώνουν ένα τείχος απέναντι σε κινδύνους, όpως είναι η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η UBS προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 7,9%, ενώ η Capital Economics ανέβασε τον πήχη στο 8,5%.

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι η ανάπτυξη θα ανέβει από το 6% στο 8,5%, τότε δημιουργείται ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει, όπως επιθυμεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις θα ληφθούν το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου, όποτε και θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός στην Βουλή.

Μέχρι τότε θα έχουν κλειδώσει :

-Η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, που μεσοσταθμικά θα φτάσει το 8%

-Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου

-Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

-Το ύψος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών

-Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και του δημοσίους υπαλλήλους

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν από τώρα την έλευση ενός δεύτερου πακέτου θετικών μέτρων ή ακόμη και παράταση των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί , όπως είναι η κρατική παρέμβαση για την τιμές του ρεύματος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας κατέστησε σαφές ότι εφόσον η πίεση για αυξήσεις συνεχιστεί και πέραν των Χριστουγέννων, τότε η πολιτεία θα παρέμβει εκ νέου, συγκρατώντας τις τιμές και της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων ευνοϊκών παρεμβάσεων για τους πολίτες, αν και εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβεί το 5,9% φέτος, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για νέες παρεμβάσεις αντιμετώπισης του εισαγόμενου πληθωρισμού, εφόσον αυτός επεκταθεί και το 2022.

Αν σου άρεσε κάνε