Κρίσιμη η «μάχη» με τις ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια

Κρίσιμη η «μάχη» με τις ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:24 Δημιουργία 15/09/21, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα βγει νικήτρια στη «μάχη» με την ακρίβεια, μετά και τα μέτρα που έλαβε, προκειμένου να «φρενάρει» τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και σε μία σειρά αγαθών, εκφράζουν ο πρωθυπουργός και τα μέλη του Οικονομικού επιτελείου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει ότι το πρόβλημα θα είναι πρόσκαιρο και πως με του ελέγχους που έχουν ήδη ξεκινήσει τόσο από το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και από την επιτροπή ανταγωνισμού, θα ελεγχθούν και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Για την κυβέρνηση η «μάχη» αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς αφορά την πλειονότητα των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων που εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια. Είναι σαφές δε ότι η κατάσταση στην αγορά επηρεάζει συνολικά την πραγματική οικονομία και κατά συνέπεια και το πολιτικό κλίμα.

Χθες, νέα παρέμβαση στο θέμα έκανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε εργοστάσιο φωτοβολταϊκών στην Κορίνθια.

Σε δηλώσεις του, αφού τόνισε ότι «η προστασία των πολιτών αφορά και την προστασία από τις οποίες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας», πρόσθεσε: «Είναι προϊόν αυτής της εξαιρετικά σύνθετης και συχνά απρόβλεπτης διαδικασίας πράσινης μετάβασης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλος ο κόσμος -και σίγουρα όλη η Ευρώπη- βρίσκονται, βρισκόμαστε, αντιμέτωποι με σημαντικά αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο». «Έχουμε»- συμπλήρωσε - «αναλάβει τη δέσμευση και ανακοινώσαμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα για το πως δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στους καταναλωτές από αυτές τις αυξήσεις. Αφενός χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα και αφετέρου σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ -και εκτιμώ και με τους άλλους μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας- να απορροφήσουμε αυτήν την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε, αφενός, να μην πληγεί το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού, αφετέρου να μην υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, της ελληνικής βιομηχανίας».

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι μέσα στο προσεχή μήνα θα έχει φανεί η απόδοση των μέτρων που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ενώ σημειώνουν ότι ήδη η υποδοχή από τους πολίτες του μέτρου για την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής, ήταν εντυπωσιακή, παρά την απόπειρα της αντιπολίτευσης να «θολώσει» την ουσία της κυβερνητικής επιλογής.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια και την ακρίβεια, τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ άμεσα και θα καταρρεύσουν στην πράξη τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ληφθεί η απόφαση παράτασης των παρεμβάσεων της πολιτείας, εφόσον το κύμα των ανατιμήσεων δεν «αποκρουστεί» μέχρι το τέλος του έτους, όπως εκτιμά και η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.

Αν σου άρεσε κάνε