Τα μηνύματα Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:43 Δημιουργία 13/09/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την επιλογή του να προχωρήσει σε καθαρό πολιτικό τοπίο, έχοντας ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση τις προθέσεις του, κατέστησε σαφή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα μηνύματα, που εξέπεμψε κατά την διάρκεια των παρεμβάσεων του, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός έθεσε μεν οριστικό τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, καθόρισε δε τους όρους της πολιτικής μάχης.

Συγκεκριμένα:

-Έθεσε τέλος σε οποιαδήποτε περίπτωση συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδεχόμενο αυτό προφανώς ενταφιάστηκε μετά το «ναυάγιο Αποστολάκη».

-Καθόρισε τις διάφορες που χωρίζουν τον ίδιο από τον Αλέξη Τσίπρα και τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

-Έθεσε ως απόλυτο στόχο την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει «διπλές κάλπες».

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να κόψει νωρίς τα εκλογικά σενάρια, θεωρώντας ότι δεν θα είναι λίγοι εκείνοι, που θα χαρακτηρίσουν «προεκλογικό» το «πακέτο» που παρουσίασε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την συνταγματική της θητεία», διεμήνυσε, προσθέτοντας ότι «επειδή προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, ο προγραμματισμός για την χώρα γίνεται για ορίζοντα δεκαετίας».

Την ίδια στιγμή, σχολίασε με δηκτικό τρόπο τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευσης για τις πρόωρες κάλπες, σημειώνοντας ότι «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα επιδιώξει την αυτοδυναμία στις εκλογές και εάν αυτή δεν επιτευχθεί με τις πρώτες κάλπες, όταν θα ισχύει η Απλή Αναλογική, θα πάει σε δεύτερη αναμέτρηση. «Η Απλή Αναλογική δεν επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης, παρά μόνο με την συνεργασία των πρώτων δύο κομμάτων την οποία και αποκλείω», τόνισε κατηγορηματικά.

Παράλληλα, ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν για τον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται, τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης. «Θα συγκριθεί η επιλογή μίας κυβέρνησης που ζητά αυτοδυναμία παρά τις διπλές κάλπες και από την άλλη τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας. Θα κυβερνήσει με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν νομίζω να θέλει να ζήσει ξανά ο λαός το 2015», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εξήγησε δε με αφορμή τα όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς, ότι δεν εξέτασε ποτέ την προηγούμενη διετία το ενδεχόμενο να πάει σε πρόωρες εκλογές, διότι διαθέτει ισχυρή αυτοδυναμία και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας και εκτίμησε πως στο τέλος της τετραετίας οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες, για να κριθεί η αποτελεσματικότητα και το έργο της κυβέρνησης και θα συγκριθεί με τα αποτελέσματα και την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αν σου άρεσε κάνε