«Κλειστά χαρτιά» για τον ανασχηματισμό

«Κλειστά χαρτιά» για τον ανασχηματισμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:47 Δημιουργία 30/08/21, 13:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Κλειστά χαρτιά» κράτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τον επικείμενο ανασχηματισμό, τη στιγμή που ο χρόνος μετρά αντίστροφη για την ανακοίνωσή του, με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Αμερική.

«Είναι αποκλειστικό θέμα του πρωθυπουργού» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του Γιάννη Οικονόμου σε σχετικά ερωτήματα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δομικές αλλαγές, οι οποίες δεν αποκλείεται να γνωστοποιηθούν ακόμη και σήμερα, ενώ αύριο, Τρίτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επισημαίνεται δε ότι την Τετάρτη ο πρωθυπουργός έχει επίσημο ταξίδι στη Σλοβενία, ενώ την Παρασκευή θα βρεθεί στη Μασσαλία.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης την ερχόμενη εβδομάδα θα ανεβεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, έχοντας ήδη νέο υπουργικό συμβούλιο.

«Η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, το αποτύπωμα και ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχειακού δυναμικού της κυβέρνησης αφορά αποκλειστικά τον πρωθυπουργό. Είναι ο μόνος που έχει την πλήρη έκταση της εικόνας και την ευθύνη απέναντι στον λαό να παίρνει τις αποφάσεις για να διαμορφώνονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι για να πηγαίνουμε την πατρίδα μπροστά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Όπως έγραφε και νωρίτερα το «Xrimaonline.gr», είναι σαφές ότι για τον πρωθυπουργό τα κρίσιμα θέματα, που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και ολόκληρη την επόμενη χρόνια είναι τα εξής:

- πανδημία, αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ

-απορρόφηση / αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

-κλιματική κρίση, στήριξη των πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές

-συνέχεια στον εκσυγχρονισμό του κράτους

Με βάση αυτό το δεδομένο θα κατευθύνει και τις αλλαγές που σχεδιάζει στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, οι αλλαγές και στο επίπεδο των υπουργών θα είναι σαρωτικές και ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα παραμείνουν στο ίδιο πόστο.

Ουσιαστικά χαρτοφυλάκιο δεν θα αλλάξουν οι κ.κ. Δένδιας, Καραμανλής, Πιερρακάκης και Χατζηδάκης. Από εκεί πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς θα πρόκειται για τον πρώτο - ουσιαστικά - ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αφού όλο το τελευταίο διάστημα οι αιφνίδιες κρίσεις (πανδημία, ελληνοτουρκικά) λειτούργησαν αποτρεπτικά για το ενδεχόμενο μεγάλων αλλαγών.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Χρυσοχοΐδη, για τον οποίο εξελίσσεται μια ευρεία συζήτηση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι στο νέο σχήμα αλλά μπορεί να μην διατηρήσει το ίδιο χαρτοφυλάκιο, κάτι που πιθανόν να συμβεί και με τον κ. Γεωργιάδη.

Επίσης, θέση στη νέα κυβέρνηση θα έχουν πολλοί βουλευτές της ΝΔ, ενώ ερώτημα αποτελεί το εάν τελικά ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει και στη δημιουργία ενός νέου υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής που θα προκύψει από το «σπάσιμο» του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Αν σου άρεσε κάνε