Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:56 Δημιουργία 30/08/21, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Θέμα λίγων ημερών η ίσως και ωρών, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οποίος επιστρέφει νωρίς το πρωί στην Αθήνα από τις ΗΠΑ, έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του για ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, εκπέμποντας το μήνυμα της ανανέωσης και - μέσω των προσώπων που θα κληθούν να αναλάβουν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια – και σηματοδοτώντας την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που θέτει για το επόμενο διάστημα.

Είναι σαφές ότι για τον πρωθυπουργό τα κρίσιμα θέματα, που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και ολόκληρη την επόμενη χρόνια είναι τα εξής:

- πανδημία, αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ

-απορρόφηση / αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

-κλιματική κρίση, στήριξη των πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές

-συνέχεια στον εκσυγχρονισμό του κράτους

Με βάση αυτό το δεδομένο θα κατευθύνει και τις αλλαγές που σχεδιάζει στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, οι αλλαγές και στο επίπεδο των υπουργών θα είναι σαρωτικές και ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα παραμείνουν στο ίδιο πόστο.

Ουσιαστικά χαρτοφυλάκιο δεν θα αλλάξουν οι κ.κ. Δένδιας, Καραμανλής, Πιερρακάκης και Χατζηδάκης. Από εκεί πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς θα πρόκειται για τον πρώτο - ουσιαστικά - ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αφού όλο το τελευταίο διάστημα οι αιφνίδιες κρίσεις (πανδημία, ελληνοτουρκικά) λειτούργησαν αποτρεπτικά για το ενδεχόμενο μεγάλων αλλαγών.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Χρυσοχοΐδη, για τον οποίο εξελίσσεται μια ευρεία συζήτηση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι στο νέο σχήμα αλλά μπορεί να μην διατηρήσει το ίδιο χαρτοφυλάκιο, κάτι που πιθανόν να συμβεί και με τον κ. Γεωργιάδη.

Επίσης, θέση στη νέα κυβέρνηση θα έχουν πολλοί βουλευτές της ΝΔ, ενώ ερώτημα αποτελεί το εάν τελικά ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει και στη δημιουργία ενός νέου υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής που θα προκύψει από το «σπάσιμο» του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο των ανακοινώσεων, αν και επισήμως λέγεται ότι σήμερα δεν είναι η πιθανότερη ημερομηνία, εν τούτοις ο προγραμματισμός για αύριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου έχει δημιούργησε σενάρια για διαδικασίες εξπρές, δηλαδή απόψε να γίνουν οι ανακοινώσεις, αύριο το πρωί η ορκομοσία των νέων μελών και στην συνέχεια η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης θα ανεβεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, έχοντας ήδη νέο υπουργικό συμβούλιο.

Αν σου άρεσε κάνε