Η κυβερνητική στρατηγική στα κρίσιμα «μέτωπα»

Η κυβερνητική στρατηγική στα κρίσιμα «μέτωπα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:56 Δημιουργία 26/08/21, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μέσα σε ένα εκρηκτικό πολιτικό κλίμα, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις πρόσφατες πυρκαγιές, η κυβέρνηση εισέρχεται στο φθινόπωρο, έχοντας σημαντικές προκλήσεις μπροστά της.

Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν το προσεχές 15νθήμερο σε κρίσιμους τομείς θα καθοριστεί η πορεία της χώρας την επόμενη χρονιά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη επιλέξει την στρατηγική τους, γεγονός που έχει ήδη διαφανεί, ενώ ο πρωθυπουργός θα καθορίσει τις προτεραιότητές του στην ομιλία που θα απευθύνει στην ΔΕΘ, στις 11 Σεπτεμβρίου.

Τα κρίσιμα ζήτημα και οι κυβερνητικές επιλογές που έχουν γίνει είναι οι εξής:

-Πανδημία: Είναι σαφές ότι η χώρα είναι πλέον αντιμέτωπη με το 4ο κύμα και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να πείσει τους ανεμβολίαστους να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις τους και να κάνουν το εμβόλιο. Ήδη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στοχεύουν στην άσκηση πίεσης προς τους ανεμβολίαστους, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας. Το καθολικό lockdown έχει απορριφθεί, όχι όμως και τα στοχευμένα μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Κρίσιμο χρονικό διάστημα είναι το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, όποτε και θα υπάρξει πλήρης εικόνα για την κατάσταση, με δεδομένο ότι θα μιλάμε για πλήρη επιστροφή των αδειούχων από τις θερινές τους διακοπές στα αστικά κέντρα.

-Οικονομία: Ο κ. Μητσοτάκης θα ανεβεί στην Θεσσαλονίκη με ισχυρό όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης και τον σχεδιασμό που έχει ήδη γίνει για τη απορρόφηση των πρώτων κοινοτικών κονδυλίων που έχουν φτάσει στην χώρα μας. Παράλληλα, στο «καλάθι» βρίσκονται και περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, με πρώτη αυτή της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% περίπου, όπως ήδη προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Επίσης, συζητείται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

-Ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών: Η επιτροπή Μπένου έχει ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία του ειδικού σχεδίου, ενώ συνέργεια του υπουργείου Υποδομών καταγράφουν τις ζημιές και ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να προετοιμαστούν οι περιοχές αυτές από πιθανές βροχές το Φθινόπωρο.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τις γρήγορες αποφάσεις, που θα έχουν και γρήγορα - απτά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι εάν η υλοποίηση των μέτρων αυτών σε όλους τους παραπάνω τομείς προχωρήσει απρόσκοπτα, τότε το κλίμα στην χώρα συνολικά θα είναι τελείως διαφορετική μέχρι τον χειμώνα, όποτε και αναμένεται ενίσχυση των επενδύσεων και προώθηση μεγαλύτερων έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Αν σου άρεσε κάνε