Κ. Μητσοτάκης: «Κάλεσμα για δράση» η δημόσια συγνώμη

Κ. Μητσοτάκης: «Κάλεσμα για δράση» η δημόσια συγνώμη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:42 Δημιουργία 25/08/21, 11:35
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την επίτευξη εθνικής συμφωνίας για τη διαχείριση της πρόκλησης της κλιματικής κρίσης έθεσε ως το ζητούμενο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις καταστροφικές πυρκαγιές ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της Βουλής και τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση «η χώρα είχε εγκαίρως προμηθευτεί περισσότερα από ποτέ εναέρια μέσα».

«Το ζήτημα δεν είναι μόνο ο χρόνος που θα αξιοποιήσουμε για να συζητήσουμε το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά σημαντική διάσταση θα είναι και η ποιότητα, αν δηλαδή καταφέρουμε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια σε ερωτήματα που θέτουν πολίτες και αντιπολίτευση και αν έχουμε την δυνατότητα να καταλήξουμε σε κάποιους άξονες συμφωνίας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την μεγάλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καθώς στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών, η σκέψη μας στρέφεται σε εκείνους και εκείνες που ακόμα μάχονται ή μένουν σε επιφυλακή στην πολιτική προστασία, πυροσβεστική, αστυνομία, ΟΤΑ και τους εθελοντές μας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτήσεις

«Προσδοκώ η σημερινή συζήτηση να διαφέρει από τις συνήθεις συζητήσεις γιατί το θέμα έχει παγκόσμιες διατάσεις με σημασία που υπερβαίνει κομματικές θεωρήσεις και ζητούμενο είναι οι απαντήσει σε 4 ερωτήματα:

Είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε;

Τι πήγε καλά και τι λάθος στην μάχη με φλόγες;

Πώς θα στηριχθούν από δω και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες και οι πληγέντες;

Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα την κλιματική αλλαγή;

Απαντήσεις

Πόσο είχαμε προετοιμαστεί; Η εικόνα είναι σαφής με τα θετικά και τα αρνητικά. Κατορθώσαμε να μην θρηνήίσουμε θύματα αν και χάσαμε τον εθελοντή Βασίλη αλλά προστατέψαμε χιλιάδες συμπολίτες μας. Δυστυχώς καταστράφηκαν περιουσίες και δασικός πλούτος. Αυτό είναι το πικρο κόστος της περιβαλλοτνικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με επίπονο καύσωνα. Δεν βρέθηκε μόνο η Ελλάδα με τον εφιάλτη των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και άλλες ευρωπαίκές χώρες. Το φετινό καλοκαίρι ήταν πιο δύσκολη η διαχείριση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που μετέτρεψε τα δάση σε πυριτιδαποθήκες.

Γι αυτό και προνοήσαμε και μετατρέψαμε σε αξιόμαχη κρατική οντότητα την πολιτική προστασία. Οσοι το αμφισβητούν ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά!

Ενεργοποιήθηκε το 112 που αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση προεκλογική μετά την τραυματική εμπειρία με τις πυρκαγιές τυου 2018. Ενισχύθηκε η πυροσβεστική με 69 νέα εναέρια μέσα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Το αν ήταν αρκετά είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω αλλά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η χώρα είχε εγκαίρως προμηθευτεί περισσότερα από ποτέ εναέρια μέσα.

«Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη. Θα κινηθούμε ταχύτατα για απόκτηση και ενοικίασή τους και θα προχωρήσουμε στη σύσταση ειδικής μονάδος η οποία θα μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Αυτή η νέα μονάδα η οποία θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες θα δρα καλύτερα μέσα στο δάσος» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η μεταβίβαση από τη δασική υπηρεσία στην πυροσβεστική έγινε το 1998 επί ΠΑΣΟΚ. «Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να εξοικειωθεί με αυτό η πυροσβεστική», είπε χαρακτηριστικά.

«Αναγνώριση ευθύνης και κάλεσμα για δράση» η δημόσια συγνώμη

«Η δημόσια συγνώμη μου ήταν προσωπική ηθική στάση αλλά πριν από όλα μια πολιτική πράξη με μήνυμα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είναι μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά και κάλεσμα για δράση. Να διδαχθούμε για να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν πολλά» συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επόμενη ημέρα των πυρκαγιών.

«Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10.5 εκ ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα».

Ειδικές δράσεις για αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Εύβοια

«Δίνουμε ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων» επισήμανε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους ριτινοπαραγωγους και τους μελισσοπαραγωγούς» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι «ειδικά για τη Βόρεια Εύβοια, τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο εκείνες που επλήγησαν. Εκεί καταρτίζεται συνολικό πρόγραμμα ανάταξης.

Αντίστοιχο μοντέλο αναπτυξιακών προγραμμάτων θα ακολουθήσει και για την Ηλεία».

Και συμπλήρωσε: «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρέες που θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Για πρώτη φορά μέσα από διαφανή διαδικασία, οι προσφορές ιδιωτών θα συναντώνται με τις ανάγκες του δημοσίου και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί που κατευθύνονται τα χρήματά του».

Εθνική η προσπάθεια για ανασυγκρότηση

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσες χώρες έσπευσαν να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. «Το απόγευμα θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων ώστε να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε πρόσθετη συνδρομή. Η συνδρομή ήταν πρωτοφανής. Εικοσιτρείς χώρες έσπευσαν. Τους ευχαριστώ που ήρθαν να μας στηρίξουν» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα όσα θα ακολουθήσουν για την επιχείρηση αποκατάστασης των πληγέντων σημείωσε πως «επικεφαλής αυτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης θα είναι ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από την διαχείριση αντίστοιχων προγραμμάτων κρατικής αρωγής».

«Όπως στηρίξαμε τους συμπολίτες μας στην Καρδίτσα και στη Σάμο, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Έχω αναθέσει το σχεδιασμό της μεθεπόμενης ημέρας στη Βόρεια Εύβοια στον Σταύρο Μπένο ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας. Προφανώς και θα αναζητήσει τις απόψεις της αντιπολίτευσης και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάθε καλή ιδέα θα είναι καλοδεχούμενη. Η προσπάθεια θα είναι εθνική. Θα είναι κατάκτηση αν συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις» είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Για να συμβεί αυτό απαιτείται συναντίληψη στις προτεραιότητες και αναγνώριση της αλήθειας. Απαντήσεις στις απορίες που γέννησε η εύλογη αγανάκτηση όσων πολιορκήθηκαν στη φωτιά, έγιναν συχνά μύθοι μέσα στη σύγχυση. Αλλά και δεδομένα που διαστρεβλώθηκαν συνειδητά».

Και επανέλαβε πως προτεραιότητα σε φυσικές καταστροφές ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής: «Το είχα πει και στη συνέντευξη που είχα δώσει στις 18 Μαίου. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξε συνειδητή προσπάθεια αμφισβήτησης που προσβάλλει τη μνήμη θυμάτων από προηγούμενες τραγωδίες. Ναι, τα σπίτια και τα δέντρα ξαναγίνονται. Οι άνθρωποι όμως δεν γυρίζουν πίσω. Και είναι η ζωή που ξαναδίνει ζωή σε όλα. Αυτή η κριτική δεν έχει καν επιχειρησιακή ισχύ».

«Παρακαταθήκη η κουλτούρα των εκκενώσεων - Κατάκτηση για τη χώρα το 112»

«Ολοι οι οικισμοί που άδειασαν σώθηκαν. Η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων δεν περιορίζεται μόνο στην προειδοποίηση του 112 . Σημαίνει ειδικά σχέδια μελετημένες οδούς διαφυγής μέριμνα για τα ζώα, οργάνωση για να υπάρχουν ανοικτοί δρόμοι. Εύχομαι να μην ακούσουμε ξανά αυτή την κριτική που είναι μικρόψυχη απέναντι σε μια εθνική κατάκτηση που μας έχει φέρει πιο μπροστά από πιο πλούσια και οργανωμένα κράτη. 112 δεν υπάρχει ούτε στην Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο και στην Γερμανία αναζητούνται ευθύνες γιατί δεν υπήρχε το εργαλείο να ενημερωθούν οι άνθρωποι και να φύγουν από τα σπίτια τους στις πλημμύρες. Αυτή η κυβέρνηση κάποια στιγμή θα φύγει αλλά το 112 θα μείνει γιατί έιναι μια κατάκτηση για την χώρα και παρακαλώ να μην ασκείται γι αυτό το θέμα κριτική».

«Δεν θα μιλήσω για σχέδιο αποκατάστασης 1,6 δισ. ευρώ, θα πω μόνο ότι αποτελεί ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για να αποκτήσει η χώρα την πολιτική προστασία που απαιτείται να έχει. Η πρόταση αυτή λαμβάνει υπόψη επιστημονικά δεδομνένα και πορίσματα που εκπονήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και αναφέρομαι κ. Τσίπρα στο σχέδιο Γκολντάμερ που σε πολλά σημεία του συμφωνώ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Επιτελικό κράτος υπήρξε ανέκαθεν»

«Να απομονώσουμε την καλόπιστη κριτική από εύκολους αφορισμούς οι οποίοι απευθύνονται στο θυμικό οργισμένων πολιτών οι οποίοι είναι λογικό τη στιγμή της έντασης να είναι αγανακτισμένοι, θυμωμένοι» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και την κα Γεννηματά είπε: ««Επειδή θα σπεύσετε να ασκήσετε κριτική στο επιτελικό κράτος, είναι αυτό που μέχρι σήμερα απάντησε επιτυχημένα σε παράλληλες κρίσεις στον Έβρο, στον εμβολιασμό, εξασφάλισε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πιστώνεται και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες αυτής της κυβέρνησης».

Και συμπλήρωσε: «Το επιτελικό κράτος υπήρξε ανέκαθεν. Και άλλοτε υπήρξε, δεν το ανακαλύψαμε εμείς. Μόνο που, άλλοτε, είχε άλλες επιδόσεις και άλλους εκπροσώπους. Σήμερα το εκπροσωπεί ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Πιερρακάκης. Παλαιότερα το αντιπροσώπευαν ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Παππάς, ο κ. Βερναρδάκης».

«Όχι» σε σενάρια ότι τα δάση καίγονται για να μπουν ανεμογεννήτριες

«Ούτε γίνεται να μιλούν κάποιοι για ανεμογεννήτριες όταν η ισχύουσα νομοθεσία και η νομολογία προβλέπει συνύπαρξη ανεμογεννητριών και δασών. Δεν πρέπει να σιγοντάρουμε σενάρια που αναφέρουν ότι τα δάση καίγονται για να μπουν ανεμογεννήτριες. Πρέπει αυτά τα υπόγεια ρεύματα που συναντούνται με τους αντιεμβολιαστές να βρίσκουν κοινές απαντήσεις από την εθνική αντιπροσωπεία. Πρέπει να κυριαρχήσει η λεωφόρος της επιστήμης και όχι ο παράδρομος του ψέματος» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Εχουμε το χρέος να προτάξουμε τις απαντήσεις για καλύτερη πολιτική προστασία, για το πώς θα μετέχουμε στην μεγάλη ευρωπαϊκή προσπάθεια ώστε να γίνουμε η πρώτη ήπειρος μηδενικών εκπομπών. Όλα αυτά αποτυπώνονται σε σύνολο κυβερνητικών επιλογών που θέλω να πιστεύω ότι ξεπερνούν τα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

«Ειδικά η συζήτηση για τον κλιματικό νόμο θα δώσει ευκαιρία για ενσωμάτωση θετικών ιδεών για τις οποίες η κυβέρνηση είναι ανοικτή. Πρέπει να διαψεύσουμε τον Βίκτορα Ουγκό που ανέφερε ότι η φύση μιλά αλλά ο άνθρωπος δεν την ακούει» ήταν η ακροτελεύτια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αν σου άρεσε κάνε