Με covid pass οι εμβολιασμένοι, lockdown στους ανεμβολίαστους: Όλα τα μέτρα έως 31 Μαρτίου

Με covid pass οι εμβολιασμένοι, lockdown στους ανεμβολίαστους: Όλα τα μέτρα έως 31 Μαρτίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:54 Δημιουργία 24/08/21, 12:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η κοινωνία δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος των αρνητών του εμβολιασμού έστειλε ο υπουργός Υγείας, παρουσιάζοντας τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Μαρτίου 2022 και θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, ενώ ο ίδιος επεσήμανε για ακόμη μία φορά πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου γενικού lockdown.

Όπως τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η τήρηση των μέτρων προστασίας παραμένει ο κύριο στόχος του υπουργείου.

«Αρκετά πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», υπογράμμισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «πρέπει να συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε, προκειμένου να φτάσουμε στο 80%». «Δηλαδή ακόμα πρέπει να εμβολιαστούν περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες», εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αναστέλλεται η ζωή μας, καθώς υπάρχει επιλογή και αυτή είναι ο εμβολιασμός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι χωρίς καμία παράταση θα ισχύσει το μέτρο αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου στους υγειονομικούς που είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης 6 μηνών.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς. Χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης θα λειτουργούν πλέον με νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη, ανακοίνωσε ο υπουργός.

Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους. Η τιμή των test, πρόσθεσε, θα είναι 10 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές θα είναι υποχρεωτικά δύο self test, ενώ απαραίτητο θα είναι το τεστ για τους ταξιδιώτες προκειμένου να μετακινηθούν.

Από 13 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες δομές διάγνωσης covid οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, θα πρέπει δηλαδή να το πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είανι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Πιο αναλυτικά, όλα τα μέτρα:

-Από 1η Σεπτεμβρίου οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί θα μπουν σε αναστολή εργασίας. Δεν θα δοθεί παράταση. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς καθώς και φαρμακοποιούς. Για αυτούς θα υπάρξουν πρόστιμα και κυρώσεις

-Από 13 Σεπτεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2022 θα ισχύουν μέτρα υποχρεωτικής διάγνωσης Covid για ανεμβολίαστους. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Το κόστος είναι 10 ευρώ.

-Εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον τουρισμό και τις τηλεοπτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δυο rapid test.

-Υποχρεωτικά δυο τεστ θα κάνουν οι μαθητές και θα διατίθενται δωρεάν από το κράτος.

-Οι φοιτητές θα κάνουν δυο rapid test την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ.

-Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ) θα πρέπει να έχουν rapid test 48 ώρες πριν το ταξίδι. Αυτό ισχύει για ηλικίες από 12 ετών. Παιδιά 5-12 ετών ταξιδεύουν με self test.

-Από 13 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες δομές τεστ μπορούν να κάνουν μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ πριν ταξιδέψουν κτλ.

-Σε δημόσιους χώρους από 13 Σεπτεμβρίου:

-Κλειστοί χώροι εστίασης μόνο για εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει προ εξαμήνου.

-Στα γήπεδα επιτρέπεται είσοδος μόνο για εμβολιασμένους-νοσήσαντες

-Σε θέατρα, σινεμά και αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται είσοδος σε ανεμβολίαστους με rapid test 48 ώρες πριν. Οι εταιρείες μπορούν να επιλέξουν μόνο για εμβολιασμένους. Αν το κάνουν θα λειτουργούν με χωρητικότητα 100%.

-Στα κλειστά γυμναστήρια επιτρέπεται είσοδος ανεμβολίαστων με rapid test 48 ώρες πριν. Μπορούν να λειτουργήσουν ως Covid Free

-Στους υπόλοιπους χώρους εργασίας θα μπορεί ο εργοδότης να γνωρίζει ποιοι είναι εμβολιασμένοι. Υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης του αρνητικού τεστ.

-Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση πρέπει να υπάρχει σήμανση για χρήση μάσκας.

Αν σου άρεσε κάνε