Το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου τα νέα μέτρα κατά του Covid

Το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου τα νέα μέτρα κατά του Covid

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:02 Δημιουργία 23/08/21, 08:30
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Από τις… 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, με το Μέγαρο Μαξίμου να προσδοκά ότι έως τότε θα αυξηθούν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Με την επιστροφή των αδειούχων του καλοκαιριού, εντείνονται οι φόβοι για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση ισχυρή πίεση στο ΕΣΥ, εν μέσω της υπερμεταδοτικότητας του στελέχους «Δέλτα» και τη στιγμή που ο αριθμός των διασωληνωμένων μέρα με τη μέρα ακολουθεί την ανιούσα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ξανά και ξανά πως αυτό το «κύμα» θα πλήξει κυρίως τους ανεμβολίαστους, τους οποίους μάλιστα θα αφορά και το νέο «πακέτο» μέτρων, με τους εμβολιασμένους πολίτες να απολαμβάνουν ελευθεριών, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, και να μολυνθούν, δεν κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση, νοσηλεία ή θάνατο.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι μόλις σε μία εβδομάδα, την περασμένη, έξι νέοι συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον ύπουλο εχθρό, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Βασιλακόπουλου, γεγονός που επιβεβαιώνει πως και αυτή η ηλικιακή ομάδα, όσο δεν εμβολιάζεται, παραμένει ευάλωτη απέναντι στον ιό.

Τώρα, σχετικά με τα νέα μέτρα, αύριο, Τρίτη αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Οικονόμου, ωστόσο ήδη στελέχη του Μαξίμου έχουν δώσει πολλές πληροφορίες επί του σχεδίου.

«Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους και την προστασία μας από εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο», προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως «θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους είναι εμβολιασμένοι να έχουν μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις, μεγαλύτερες δυνατότητες και επιλογές».

Συνεπώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων, αλλά και στα γήπεδα θα επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους, με την επίδειξη του λεγόμενου covid pass.

Την ίδια ώρα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα θα υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό ή rapid test, που θα κάνουν δύο φορές την εβδομάδα με δικά τους έξοδα και με προκαθορισμένη τιμή. Αυτό θα ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όσον αφορά τους μαθητές, θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο self test την εβδομάδα, το κόστος των οποίων θα καλύπτει το κράτος ή να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, όσα παιδιά άνω των 12 ετών έχουν εμβολιαστεί.

Ακόμη, οι μετακινήσεις με πλοία και αεροπλάνα, θα γίνονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ειδάλλως με εργαστηριακό τεστ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, θα επαναφέρει το μέτρο «μάσκα παντού», δηλαδή και σε εξωτερικούς χώρους.

«Αν το υποδείξουν οι ειδικοί οφείλουμε να το εφαρμόσουμε. Ο κόσμος τη μάσκα δεν την έχει εγκαταλείψει. Με 40 βαθμούς θερμοκρασία, προφανώς δεν είναι εύκολο να φοράς τη μάσκα. Πάμε όμως σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές του, θα υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός και στην κίνηση έξω. Είναι ένα μέτρο που απέδωσε και που πρέπει κανείς να το ξαναδεί το επόμενο διάστημα», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Οικονόμου.

Αν σου άρεσε κάνε