Μήνας «βαρόμετρο» ο Αύγουστος!

Μήνας «βαρόμετρο» ο Αύγουστος!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:26 Δημιουργία 29/07/21, 08:14
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Η πρώτη φάση του «σπριντ» που ξεκίνησε η κυβέρνηση την 1η Ιουλίου με στόχο την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών, ολοκληρώνεται ουσιαστικά αύριο και ακολουθεί ο Αύγουστος, ένας μήνας που λόγω διακοπών της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών , οι προσδοκίες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές .

Μέχρι στιγμής πάντως ο απολογισμός των μέτρων (θετικών και περιοριστικών ) που πήρε η κυβέρνηση τον Ιούλιο είναι θετικός , καθώς ήδη 5 εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες έχουν εμβολιαστεί . Το γεγονός αυτό επικρότησε χθες ο πρωθυπουργός με ανάρτηση του στο Twitter .

«5 εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού , τους υγειονομικούς , τις ένοπλες δυνάμεις και σε κά1θε μια και σε κάθε έναν που συμβάλλει σε αυτή την εθνική προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης .

Ωστοσο, η μάχη - όπως παραδέχονται πολιτεία και επιστήμονες - δεν έχει φτάσει στο τέλος της , καθώς η χώρα απέχει ακόμη από το πολυσυζητημένο τείχος ανοσίας . Ήδη , «τρέχει» ο εμβολιασμός κατ οίκον, αλλά και το μέτρο της υποχρεωτικότητας για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Καθαρή εικόνα για την εξέλιξη των εμβολιασμών , αλλά και για την ένταση της πανδημίας στην χώρα θα υπάρξει ουσιαστικά μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου , αφού έχει «περάσει» και το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών Ελλήνων και ξένων τουριστών. Με βάση τα στοιχεία που θα έχουν προκύψει μέχρι εκείνη την περίοδο , θα ληφθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το φθινόπωρο .

Αυτήν την ώρα πάντως, η ανησυχία των επιστημόνων επικεντρώνεται στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα ύψη βρίσκεται η θετικότητα στην Πάρο, όπου φτάνει το 5,51%, στη Μύκονο, που φτάνει το 4,27%, στην Τήνο, που αγγίζει το 4,20%, και στο Ρέθυμνο με 3,76%.

Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Νήσων (τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα) με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με 2,48%.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση και όπως τόνιζαν μέλη του υπουργικού συμβουλίου μιλώντας στο xrimaonline.gr , δεν θα διστάσει να επιβάλει τοπικά lockdowns, όπως το έκανε προ ολίγων ημερών στην Μύκονο . Τα ίδια πρόσωπα, διαβεβαίωναν ότι οι έλεγχοι σε καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης έχουν ενταθεί και πως όπου υπάρξουν παραβάσεις των κανονισμών που έχουν επιβληθεί για το φετινό καλοκαίρι, θα υπάρξουν αυτόματα αυστηρές κυρώσεις και ποινές.
Αν σου άρεσε κάνε