Αθήνα-Λευκωσία στην αντεπίθεση με ισχυρούς συμμάχους

Αθήνα-Λευκωσία στην αντεπίθεση με ισχυρούς συμμάχους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:52 Δημιουργία 21/07/21, 10:25
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στην αντεπίθεση με ισχυρούς συμμάχους τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ, περνούν Ελλάδα και Κύπρος, μετά και τις νέες προκλήσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα.

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις κινήσεις τους, απαιτώντας από την Τουρκία σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ και αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Ήδη, Ελλάδα, Κύπρος, ΗΠΑ και Βρυξέλλες καταδίκασαν απερίφραστα τα όσα είπε ο Ερντογάν και αναμένονται πλέον τα επόμενα βήματα, που πιθανώς να φτάσουν επιτέλους και στο πεδίο της επιβολής κυρώσεων στο καθεστώς Ερντογάν.

Αργά χθες το απόγευμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης, προκειμένου να καθορίσουν από κοινού τις επόμενες κινήσεις τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε με τον Κύπριο ομόλογό του, αλλά και την βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία έχει άριστη γνώση των θεμάτων της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου.

Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει την καταδίκη του για την εξαγγελία του Τούρκου προέδρου αναφορικά με τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και αλλαγή του καθεστώτος της κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κοινή πεποίθηση σε Αθήνα και Λευκωσία είναι πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να αντιδράσουν με πράξεις στη νέα πρόκληση Ερντογάν και θα υπενθυμίσουν παλαιότερες αποφάσεις συνόδων κορυφής της ΕΕ περί κυρώσεων στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται πως και στην Ουάσιγκτον είναι σε εξέλιξη σχετική συζήτηση με τα πρώτα βήματα να έχουν γίνει στο πεδίο εξοπλισμών και ειδικότερα στην προμήθεια και συμμετοχή στο πρόγραμμα των μαχητικών F 35, από το οποίο έχει αποκλειστεί η Τουρκία.

Στην Αθήνα, εντονότατη ήταν επίσης η αντίδραση στη νέα πρόκληση Ερντογάν του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Σε γραπτή του δήλωση χαρακτήρισε «πρωτοφανή πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο» την παρουσία και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και σημείωσε: «Η Δύση παρακολουθεί τον εισβολέα, τον καταπατητή, τον ένοχο για εγκλήματα πολέμου, τον πειρατή του διεθνούς δικαίου, να ανακοινώνει με περισσό θράσος τις “αποφάσεις” του για το κατεχόμενο τμήμα μιάς ανεξάρτητης χώρας». «Η παρουσία και οι δηλώσεις του Ερντογάν στην κατεχόμενη και μαρτυρική Κύπρο αποτελούν μία πρωτοφανή πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο. Ταυτόχρονα όμως κι ένα ηχηρό μήνυμα στον Ελληνισμό: ο Αττίλας είναι ξανά εδώ!», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός .

Αν σου άρεσε κάνε