Αντιπαράθεση του Ε. Τσακαλώτου με Ν. Κεραμέως για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αντιπαράθεση του Ε. Τσακαλώτου με Ν. Κεραμέως για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:03 Δημιουργία 20/07/21, 16:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε η απάντηση που έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Τσακαλώτος, δήλωσε πως «ντρέπεται ως πανεπιστημιακός και ως πολιτικός για το επίπεδο των απαντήσεων της κ. Κεραμέως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μετά από αυτή την απάντηση, η δημόσια παιδεία δεν είναι ασφαλής στα χέρια μιας τέτοιας υπουργού. Κανονικά θα έπρεπε να είχατε φύγει. Αλλά το πρώτο που θα έπρεπε να κάνετε, είναι να απαντήσετε τουλάχιστον σε κάποια επιχειρήματα», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στη Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε: «Αντί να απαντήσετε, εσείς σαν φοιτήτρια του 1,5 ή του 2,5 απαντήσατε σαν πολιτικάντης, χωρίς καν να απαντήσετε στα ερωτήματα, πόσοι ήταν οι φοιτητές με το 1,2 και με το 1,5».

Το θέμα δεν είναι μόνο πόσοι κόβονται αλλά και πόσοι κόβονται από τις σχολές της πρώτης επιλογής τους, είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Το ξέρετε ότι υπάρχουν τμήματα που πέρυσι έμπαινες με 11.000 - και τώρα με 13.000 και με 14.000 μόρια δεν μπορείς να κάνεις αίτηση. Δώσατε την ευχέρεια στα Τμήματα να ανεβάσουν τη βάση, αλλά τα Τμήματα δεν είχαν κάποιο κίνητρο εάν έπαιρναν λιγότερους φοιτητές. Δεν είναι τα επαρχιακά τμήματα μόνο που θα έχουν λιγότερους φοιτητές, είναι και εξαιρετικά τμήματα. Αντί να απαντήσετε, συνεχίσατε την τακτική σας. Να απαξιώνετε το δημόσιο πανεπιστήμιο, τόσο που να το συρρικνώνετε».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε την κυβέρνηση να μιλήσει για τις συγχωνεύσεις, για τα τμήματα που κάνουν εξαιρετική δουλειά - ερευνητική και διδασκαλίας.

«Ξέρετε την ευρωπαϊκή κανονικότητα; Είναι ή δεν είναι η τάση να σπρώχνει όσο πιο πολλά παιδιά, όχι στην κατάρτιση, αλλά στη μόρφωση, στην παιδεία, στα πανεπιστήμια και μετά να κάνουν αυτά; Πραγματικά ντρέπομαι για εσάς. Είσαστε η χειρότερη υπουργός Παιδείας, στα 200 χρόνια του Ελληνισμού. Είσαστε η μόνη υπουργός Παιδείας που ξέρω που αδιαφορείτε για το μεγάλο κορμό και των μαθητών και των φοιτητών. Όσο πιο γρήγορα φύγετε από αυτή τη θέση, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν δεν κάνω λάθος ο κ. Τσακαλώτος έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμιο στην Αγγλία. Εκεί κύριε Τσακαλώτο, για πείτε μας, μπαίνει κανείς με 0,6 στα 20; Μπαίνει με 1 στα 20; Έχει ρυθμό αποφοίτησης 9%, όπως έχει η χώρα μας; Γιατί είμαστε οι πρώτοι, σε αριθμό φοιτητών που εισάγονται και οι τελευταίοι σε αυτούς που αποφοιτούν», είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει τα παιδιά να αποφοιτούν.

«Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η διεθνής τάση δεν είναι για την κατάρτιση. Η τάση είναι μόνο στα πανεπιστήμια. Σας ερωτώ, πόση απαξίωση για τη δημόσια κατάρτιση; Για εσάς υπάρχει μόνο ένας δρόμος, ο πανεπιστημιακός. Σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου υπάρχει ένας άλλος δρόμος, ο δρόμος της επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, και ναι: υπάρχουν δημόσια ΙΕΚ τα οποία προσφέρουν εξαιρετικές ειδικότητες στα παιδιά και οι προοπτικές απασχόλησης είναι εξαιρετικές και οφείλουμε να υπογραμμίσουμε αυτές τις εναλλακτικές για τους νέους μας», είπε η υπουργός Παιδείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε