Τα δύο κρίσιμα στοιχήματα μπροστά στο νέο «κύμα»

Τα δύο κρίσιμα στοιχήματα μπροστά στο νέο «κύμα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:49 Δημιουργία 16/07/21, 09:35
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Δύο κρίσιμα στοιχήματα έχουν μπροστά τους κυβέρνηση και επιστήμονες, προκειμένου να περιορίσουν άμεσα την ορμή του 4ου κύματος, που έχει φτάσει στην χώρα: τον έλεγχο των τουριστικών προορισμών που μοιραία θα συγκεντρώσουν πολύ κόσμο τις επόμενες εβδομάδες και τον έλεγχο στις επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ήδη έχει σημάνει συναγερμός σε περιοχές, όπως είναι η Μύκονος, πόλεις της Κρήτης και η Σαντορίνη και η πρώτη αντίδραση είναι η επιβολή διενέργειας self tests και rapid tests στους εργαζόμενους σε ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις διασκέδασης.

Από σήμερα, Παρασκευή εξάλλου τίθενται σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες για τα εστιατόρια και τα μπαρ με αυστηρούς ελέγχους, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, εντείνονται και τα μέτρα στα λιμάνια με το λιμενικό να αναλαμβάνει δράση, προκειμένου να τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα.

Στο πεδίο της υποχρεωτικότητας, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις σε όσους επιμείνουν να μην εμβολιάζονται ακόμη και μετά το πέρας των προθεσμιών που έχουν δοθεί, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πειθαρχικών ελέγχων από τα αρμόδια συμβούλια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είπε μεν ότι δεν θα υπάρξει γενική κατεύθυνση απολύσεων εκείνων που θα επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, αλλά σημείωσε πως μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για να προχωρήσει σε απόλυση εργαζομένου.

Στο μεταξύ, ο Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του χθες εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσοι υγειονομικοί έχουν μείνει ανεμβολίαστοι, θα σπεύσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου να εμβολιαστούν. «Αν δεν συμβεί αυτό, η πολιτεία θα πάρει τα μέτρα που έχει ανακοινώσει», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το τέταρτο κύμα και την λειτουργία των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα και επέλεξε να απευθυνθεί στους νέους, λέγοντας πως «δεν είναι άτρωτοι και δυστυχώς μεταφέρουν τον ιό στους μεγαλύτερους, στους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους».

«Την ελευθερία την στερεί ο ιός, άρα πάμε κόντρα στον ιό και όχι στον εμβολιασμό», τόνισε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε πως τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί πάνω από 600.000 ραντεβού για εμβολιασμό και το ένα τρίτο από αυτά αφορά σε νέους.

Αν σου άρεσε κάνε