Τέλος του μήνα το «ταμείο» της στρατηγικής εμβολιασμών

Τέλος του μήνα το «ταμείο» της στρατηγικής εμβολιασμών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:39 Δημιουργία 14/07/21, 10:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τέλος του μήνα πολιτεία και επιστήμονες θα κάνουν «ταμείο» μετά τα μέτρα, τα bonus, και την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης και της Eκκλησίας στη «μάχη» για την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Τα πρώτα στοιχεία από τις νέες αιτήσεις για εμβολιασμούς είναι μεν θετικά, αλλά υπολείπονται ακόμη των αναμενομένων και ειδικότερα εκείνων που απαιτούνται για να χτιστεί έως το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, εντονότερη μάχη πρέπει αν δοθεί στις ηλικίες 50-59 ετών και στις ηλικίες 18-30 ετών.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα χρειαστεί, προκειμένου να πετύχει τον στόχο που δεν είναι άλλος από τον εμβολιασμό του 85% του ενεργού πληθυσμού.

Στο τραπέζι είναι αυτή την ώρα η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των εκπαιδευτικών και των μελών του διοικητικού προσωπικού των σχολείων, καθώς επίσης και των εργαζομένων στα ΜΜΜ.

Επίσης, θα δοθούν περαιτέρω κίνητρα στους νέους, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού και των μελών των σωμάτων ασφαλείας. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών μέχρι το τέλος του μήνα.

Χθες, οι κ.κ. Κικίλιας, Γεωργιάδης και Πιερρακάκης εξειδίκευσαν τα μέτρα, που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Δευτέρας. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας υγείας, είτε υγειονομικοί είτε διοικητικοί, θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου, αλλιώς θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους.

Όπως είπε ο ίδιος, υποχρεωτικός θα είναι και ο εμβολιασμός και όσων διαμένουν εκεί. Επίσης, τα πρόστιμα ορίζονται, για όσους παραβαίνουν τον σχεδιασμό, στα 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ.

Υποχρεωτικός, επίσης, θα είναι ο εμβολιασμός σε όλες τις δομές υγείας. Έως την 1η Σεπτεμβρίου όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου όλα τα στεγασμένα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας θα δέχονται αποκλειστικά και μόνον εμβολιασμένους, ενώ σε ό,τι αφορά το προσωπικό ο κάθε επιχειρηματίας θα είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει για τον αριθμό του προσωπικού που είναι εμβολιασμένο, έτσι ώστε ο κάθε πελάτης να είναι ενήμερος για το ρίσκο που αναλαμβάνει.

Τέλος, οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ), με ανώτατο όριο προσέλευσης: 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα και 8.000 για κλειστά γήπεδα.

Αν σου άρεσε κάνε