Κυρώσεις για ανεμβολίαστους υγειονομικούς και ποινές για μη τήρηση μέτρων στην εστίαση

Κυρώσεις για ανεμβολίαστους υγειονομικούς και ποινές για μη τήρηση μέτρων στην εστίαση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:44 Δημιουργία 13/07/21, 09:39
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Όλα τα «όπλα» στη μάχη υπέρ των άμεσων εμβολιασμών αξιοποιεί πλέον η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να χτίσει το τείχος ανοσίας πριν από το φθινόπωρο, οχυρώνοντας τη χώρα έναντι των κινδύνων που ελλοχεύουν από τη νέα μετάλλαξη.

Ο πρωθυπουργός πάτησε χθες το «κουμπί της υποχρεωτικότητας», ξεκινώντας από δύο ευαίσθητες κατηγορίες εργαζομένων, τους υπαλλήλους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τους υγειονομικούς και παρουσιάζοντας τη στρατηγική του με την φράση «τον δρόμο δεν τον δείχνει ο πανικός, αλλά ο εμβολιασμός».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι όσοι εκ των εργαζομένων σε ομάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, ενώ σήμερα ανάλογες κυρώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από τους υπουργούς κ.κ. Κικίλια, Γεωργιάδη και Πιερρακάκη για τους «αρνητές» υγειονομικούς . Κωδικοποιημένα, τα τέσσερα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ως εξής:

-Καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.

-Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αδιανόητο ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. «Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», πρόσθεσε.

-Μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν, οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι.

-Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε, θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «δύο σκιές εμποδίζουν τη γρήγορη και οριστική έξοδο μας από τη δοκιμασία: η εμφάνιση της επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και ένα ποσοστό πολιτών που ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν». «Είναι μία διπλή απειλή που σήμερα απασχολεί όλες τις χώρες, αναγκάζοντας, μάλιστα, κάποιες από αυτές να επιστρέψουν στους αυστηρούς περιορισμούς. Ακόμη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες για πρώτη φορά θα γίνουν χωρίς θεατές και με καραντίνα για τους λιγοστούς επισκέπτες. Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί στον τόπο μας! Καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε λίγο όλοι ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε, η λύση είναι μία: αυτό το τέλος να έρθει χωρίς άλλον πόνο», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, σήμερα σε συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών θα ανακοινωθούν οι κυρώσεις στους υγειονομικούς που θα επιμείνουν να μην εμβολιαστούν μετά την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά και οι ποινές που θα επιβάλλονται στους επιχειρηματίες της εστίασης εφόσον δεν συμμορφωθούν με τα μέτρα.

Για τους υγειονομικούς που δεν θα εμβολιαστούν μετά το χρονικό όριο που ετέθη, αρχικά θα λαμβάνουν όποιο υπόλοιπο άδειας τυχόν έχουν και εφόσον και στο διάστημα αυτό δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, τότε δεν θα επιστρέφουν στην εργασία τους, αλλά θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών.

Αν σου άρεσε κάνε