Με υποχρεωτικούς εμβολιασμούς η «μάχη» ενάντια στις μεταλλάξεις

Με υποχρεωτικούς εμβολιασμούς η «μάχη» ενάντια στις μεταλλάξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:41 Δημιουργία 09/07/21, 10:36
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
Το πιο «βαρύ» χαρτί της είναι αποφασισμένη να παίξει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχύνει τους ρυθμούς των εμβολιασμών και να χτιστεί πριν την έλευση του φθινοπώρου το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.
Πρόκειται για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών συγκεκριμένων ομάδων εργαζόμενων, ξεκινώντας από τους υγειονομικού.
Ο «κύβος ερρίφθη» και τη Δευτέρα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, καθώς η επιβολή της υποχρεωτικότητας θα ισχύσει πιο νωρίς σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, επιλογή η οποία σε συνδυασμό με τα bonus, τα προνόμια και τα μέτρα σε καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας θα φέρει - όπως ευελπιστούν κυβέρνηση και επιστήμονες - τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η κυρία Πελώνη έδωσε χθες το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς έχει ήδη λάβει τη σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Βιοηθικής» .
Πρώτοι στη σχετική λίστα είναι οι υγειονομικοί και συγκεκριμένα οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, το διοικητικό προσωπικό, καθώς και όλοι όσοι στελεχώνουν δομές υγείας ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία), τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Πρόκειται για το τελευταίο από τα τρία στάδια, που προτείνει η Επιτροπή Βιοηθικής σε μια «κλιμακούμενη πρωτοβουλία», απαντώντας σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, στάδιο το οποίο περιλαμβάνει «πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοστεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού».
Όπως εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος , η καταφυγή στον υποχρεωτικό εμβολιασμό - σε πρώτη φάση για το προσωπικό του κλάδου της Υγείας- υπαγορεύεται από τα ίδια τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα κατέγραψε τις τελευταίες μέρες επιβάρυνση».
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ότι σε δεύτερο στάδιο η υποχρεωτικότητα μπορεί να επιβληθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων της χώρας, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, καθώς και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
Όλα θα εξαρτηθούν από τους αριθμούς των αιτήσεων για εμβόλια, που θα έχουν συμπληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Εάν υπάρχει σημαντική πρόοδος, τότε είναι πιθανόν να μην υπάρξει διεύρυνση του μέτρου.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα θα ληφθούν εντός του Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναμένει αποτελέσματα και από την κινητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, των τοπικών φορέων, αλλά και των συμπολιτών μας που έχουν ήδη εμβολιαστεί και μπορούν να ενημερώσουν για τη δική τους εμπειρία», όπως είπε και χθες η κυρία Πελώνη.

Αν σου άρεσε κάνε